Geddefiskeri med Deadbaiting (Død agn)

Afkrogning af gedde
Artiklens indhold
inf

Den Lille Fisk Giver Dig Den Store Fisk

Klokken er 10:00, det er søndag, og vi holder ved Søndersø i Viborg. Den lille bil er proppet til bristepunktet, og det er koldt, men det gør ikke så meget. Kaffen i termokanden er nemlig varm, og de ringe vi kan se på søen fortæller os at der sker et eller andet under overfladen.

Det ser ud til at blive en relativt overskuelig opgave at fange en gedde i dag, for mågerne og skarven hjælper os, med at se, hvor agnfiskene er.

Hvor der er små fisk er der også store fisk – Det fortæller teorien os, og det skal vise sig at holde stik, for den første geddekontakt skete 30 sekunder efter den første skalle blev kastet ud.

Død agn - men hvilken art?

Tidligere brugte man mange forskellige fiskearter som agnfisk, men det har flere regulativer og love gjort svært. Eksempelvis er det blevet ulovligt at bruge saltvandsfisk som agn i ferske vande, og det var tæt på, at blive ulovligt at bruge levende agnfisk til fiskeri. 

I sin tid som minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, forsøgte Dan Jørgensen, i samarbejde med Dansk Sportsfiskerforbund, at forbyde fiskeri med levende agn. 

Det bundede i den store fokus der er på dyrevelfærd, og den er der selvfølgelig stadigvæk. Forslaget om forbud mod fiskeri med levende agn blev dog aldrig hørt, og derfor heller ikke vedtaget. Derfor kan vi i dag stadig vælge, at fiske med levende agn.

Det sætter en stopper for fiskeri med sildestrimler, tobis og makrelstykker… men døde (eller levende) skaller fungerer i øvrigt fortrinligt, og det gjorde det også i Viborg.

En spinnestang blev monteret med et lille flåd og en lillebitte enkeltkrog. Med en blanding af majs og regnorm fik vi fanget en håndfuld skaller, og efter en hurtig aflivning blev de brugt som madding, og hold op hvor var de effektive!

fiskestænger geddefiskeri

Hvilket fiskegrej skal der til, når man fisker med deadbaiting?

Nogle investerer i et komplet karpesæt, bestående af 3-4 stænger på 12”, store størrelse 6000 baitrunnerhjul, et stativ og en dyr bidmelder til hver stang. 

Sådan et sæt er garanteret lækkert at fiske med, men billigere kan også sagtens gøre det.
Personligt fisker jeg med to gamle karpestænger med tilhørende hjul som jeg byttede mig til for et par måneder siden, og for at have større chancer, med flere agn i vandet, bruger jeg også en 6,5” havstang med et størrelse 3000 spinnehjul. 

Det behøver ikke være særligt flot eller dyrt for at fungere, men kastevægten skal passe til agnen – Ellers finder du hurtigt ud af, hvor lidt en knækket fiskestang er værd.

Den line du bruger skal gerne have en brudstyrke der passer til de fisk du fisker efter, så en brudstyrke på 15 kg eller derover er meget passende til denne type fiskeri. Tykkere liner er også tit nemmere at arbejde med, hvis linerne vikler sig ind i hinanden. Hjul fra størrelse 3000 og opefter passer fint til dette.

Genudsætning

Oppefra og ned, eller nedefra og op?

”Fisk på bunden, det er der de store fisk står” eller ”du skal holde agnen væk fra rødderne i søen, så fisk højt” er sådan set begge fornuftige tips, men det kommer an på dit temperament. 

At de store fisk kan stå på bunden, og at du nærmest skal servere agnen lige foran snuden på dem, det kan sagtens være rigtigt… men hvad hvis du er typen der elsker at holde øje med et stort flåd?

Det handler om at finde den teknik der tiltaler dig mest, for så bliver dit fiskeri hundrede gange sjovere. Hvis du fisker i en ret klar sø med sandbund og ikke mange planter, så er det nemt at fiske på bunden uden at få bundbid, men hvis der er gamle træer og rødder på bunden, så er det måske nemmere at placere din agn et godt stykke over bunden. 

Du gør klogt i at undersøge forskellige teknikker, men også i at lytte til dig selv. Så får du klart det sjoveste fiskeri, og den største tilfredsstillelse når der endelig er bid!

Setup geddefiskeri

Setup til geddefiskeri

Gedden har mange tænder, de er allesammen knivskarpe, og det er noget vi alle enten ved, eller opdager. Derfor er begrebet ”den sidste meter” noget af det vigtigste at fokusere på ved geddefiskeri.

Vælg den type forfang du har det bedst med, men sørg for dit forfang er bundet godt, og at det kan holde til dit fiskeri. Dit forfang er det grej der ender inde i munden på gedden, så det er her der er størst risiko for linebrud, og det er livet simpelthen for kort til.

Jeg bruger typisk en enkelt størrelse 2 eller 4 trekrog monteret direkte på mit stålforfang. Forfanget er mellem 20 og 30 centimeter langt, og er forbundet med hovedlinen via en swivel. På hovedlinen monterer jeg et flåd med to flådstop på hver side af det. 

På den måde kan jeg nemt justere dybden jeg vil fiske på.
Man kan med fordel montere en lille vægtbelastning nede ved fisken, hvis den ligger højt i vandet. Der skal ikke meget til.

Find tålmodigheden frem

Når du har fundet dine stænger frem, og monteret hjul og forfang, så er du klar til at fange dine skaller. Skallerne giver du et gok så de dør hurtigt, og så er de klar til at montere på trekrogen. Jeg plejer at sætte krogen i nakken på fisken, lige foran rygfinnen. 

Så føler jeg balancen er naturlig.

Andre monterer flere kroge, og kroger skallen i hoved og hale, men jeg er mest til at fiske med blot en enkelt krog. På denne måde er det nemmere at afkroge gedden, og der er mindre chance for at skade den. 

Jeg oplever nogle gange, at jeg får flået krogen ud af munden må gedden, og simpelthen ikke kroger den, men det vil jeg hellere, end at kroge den for dybt.

Afkrogning af gedde

Sådan fanger du en Kæmpe Gedde

Find ud af hvor du mener gedderne er, og kast så dine agn derud. Husk altid at kaste i en glidende bevægelse, og undgå at ”svirpe”, for din agnfisk risikerer at ryge af krogen, og det er der ingen fisk i! Man kan eventuelt bruge et stykke elastik eller kinatråd til at fæstne din fisk til din trekrog, for at forhindre, at fisken ryger af.

Find kaffen og dine sanser frem.

Nu kan du læne dig tilbage, og finde kaffen frem. Hvis man er lidt snu, løsner man bremsen på sine hjul når man har kastet ud, for så kan gedden stille og roligt trække line af hjulet. Hvis du lægger stangen fra dig med stram bremse, så risikerer du at miste stang og hjul til søen, og det kan blive dyrt i længden.

Fisker du på bunden, er det meget vigtigt at holde øje med din line. Bliver den slap, eller bliver den pludseligt meget stram, så er det tegn på fisk. Med prop eller flåd er det meget nemmere. En død skalle kan ikke trække et flåd under, så hvis dit flåd forsvinder, så betyder det fisk!

For ikke at kroge gedden for dybt, bør du være relativt hurtig til at få sat krogen. Nogle venter 10 eller 20 sekunder før de sætter krogen, men selvom det er en smagssag, synes jeg det er for længe.

Idet du kan se, din agn er blevet taget af en gedde, så skal du ret hurtigt hen til din stang. Du kan roligt løfte din stang op, pege den ud over søen, og så stramme linen op. Med det samme du kan mærke modstand i din lineopstramning, løft da stangen højt op, og gør det i en hurtig bevægelse – for så har du fisk på!

 

Hvad kan jeg fange med deadbaiting?

Når jeg fisker med død agn, er det oftest efter gedder, for dem er der rigtig mange af, i mit lokale vandhul. Dog kan denne fiskemetode kaste en sandart eller en fuldvoksen aborre af sig, hvis du fisker et sted hvor de bor. 

Fisker du, eksempelvis, i Nørresø eller Søndersø i Viborg, kan du være heldig, og finde en liste over søens fisk, gode fiskepladser og endda et søkort hvor man kan se søens dybde og topografi.

Vi havde håbet på at fange en af søens sandarter, men vi måtte nøjes med to flotte gedder i søndags.

 
Subscribe
Notify of
1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Alex
4 years ago

Det er IKKE ulovligt at fiske med levende agn, og så hedder det forresten deadbaiting.

Læs mere