Så er Høstsilden ankommet – se hvor og hvornår du fanger den

Sild på Krogen
Artiklens indhold
inf

Fisken har sin sæson og netop nu ankommer de populære sølvblanke og fede høstsild i stimer. Målet for de flere end tusindevis af sild er blandt de vestjyske fjorde også Ringkøbing Fjord, der med afvandingsslusen i Hvide Sande er et eldorado for silde-fiskerne. 

Havnebyen og kaj-anlæggene i Hvide Sande ændres da også langsomt i disse dage. Nu samles familiefædre med børn, unge som gamle med forskellige nationaliteter, turister og fastboende alle med det mål, at fange de fede og lækre høstsild, der pænt venter ved slusen for at komme ind i Fjorden.

Læs mere om sildeforfang og sildefiskeri her

Du kan blandt andet købe dit sildegrej her
Sildefiskeri efter høstsild

Høstsilden ankommer normalt her i september måned til Hvide Sande og Ringkøbing Fjord. Lidt afhængigt af vandtemperaturen, som helst ikke må være for varm for sildene. Silden vil gerne ind i fjorden og det kan de kun komme gennem slusen. Det bedste tidspunkt at fiske silden på, er derfor når slusen er lukket.

Hvide sande har to sluser, en gennemsejlingssluse (Kammerslusen) ved Blå Tårn og en afvandingssluse der ligger lidt nordligere. Det er særligt ved den sidstnævnte at lystfiskeriet efter silden foregår, specielt når sluseportene er lukket er der lagt op til sildefest.

Nyfangede sild

Lystfiskerfest med flere fanget sild pr. kast

Tiden nærmer sig, hvor Fiskestængerne med deres tynde liner og sildeforfang glimter lystigt i efterårssolen, mens lystfiskerne på skift, skulder ved skulder, svirper de optil 30 og 60 grams tunge sildelod gennem luften, med håbet om at lande midt i sildestimen og derefter hive et »full house« op over kajen.

Læs også om: Pighvar Fiskeri

Sildefiskeri slusen hvide sande

Det populære silde-fiskeri kræver kun enkelt fiskeudstyr

Anskaf en fornuftig havstang og tilhørende hjul og læg derefter lidt mere energi i at finde det rette sildeforfang. Her anbefales et sildeforfang med ægte fiskeskind der reflekterer sollyset bedre og dertil en så tynd line som du tør, for at opnå bedre kontrol under fiskeriet. Når der fiskes så prøv forskellige vandlag, med skiftende hastighed når der spoles, til du finder det optimale i forhold til strømforholdene i slusen.

Læs også: De bedste Hornfiske Spots

Mulighed for at rense og køle fangsten ned

Hvide Sande Sportsfisker-Center er etableret med udsigt udover afvandingsslusen, tæt på fiskeriet og giver dermed lystfiskerne de optimale forhold, når silden efterfølgende skal renses under rindende koldt vand og hvor indvolde samt afskær automatisk forsvinder i randen til affaldsbeholderen. Samtidig kan fangsten efterfølgende køles effektivt ned med skel-is fra frysebeholderen, så fisken forbliver frisk også under hjemtransporten. Efter fiskeriet kan man nyde sin medbragte mad i centrets fiskersal, hvor der er rig mulighed for at nyde naturen og udsigten udover havneområdet.

Disse faciliteter har selvfølgelig en pris, men hvor børn under 13 år fisker gratis. Det gyldige adgangskort til Hvide Sande Sportsfisker Center giver fuld adgang til fiskeri på hele havneområdet samt rense og pakkefaciliteter med is til pakning af fisken, i centret.  Kortet kan købes ved Kott Fritid, Fiskeriets Hus, Turistforeningen og Lystfiskeren i Hvide Sande.     

Så hop i trøjen og kom med ud at fiske, risikoen for at fange mange sild i Hvide Sande er overhængende stor – så tør du.

Se artiklen: Tunfiskeri – Den ultimative fiske-fight er med tun

Hvor kan man fange sild? - Kort over Hot Spots for Sild

Vi har udformet et danmarks kort med de spots / steder i landet der er allerstørst mulighed for at få sild på krogen. Er temperaturen for høj kan chancen for sild være lavere.
Se kortet: Hvor fanger man sild?

Hvor kan man fange sild?
Klar til at fange sild? - få styr på grejet idag
Subscribe
Notify of
2 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Arne
4 years ago

Høstsild er ikke set ved Aalborg de seneste år.

Ellen Rasmussen
4 years ago

Silden er ikke kommet til Randers fjord endnu. Prøvede ved Voer i går og der var ingen sild.

Læs mere