Havbars
Artiklens indhold
inf

Havbars Fisken

Havbarsens Latinske Navn: Dicentrarchus labrax

Havbarsen tilhører faktisk havaborre familien, den lever typisk i den østlige del Atlanterhavet, Middelhavet samt Sortehavet.

Havbarsen kan kendes på rygfinnen med pigger, de flotte sølvfarvede skæl og dens skarpe afslutning på gællelåget

 

Hvornår fanger man havbars?

Den bedste chance for at fange havbars i Danmark er i de danske sommermåneder. 

Havbars sæson strækker sig over juli, august og september er gode måneder at fange havbars i, hvor vandet er varmest, og ofte også til oktober. 

Et rigtig godt tidspunkt på dagen at fiske efter havbars er tidligt morgen, da det er her, den jager. 

Vær derfor på fiskepladsen inden solopgang, hvis du vil være heldig at fange en fin havbars. Havbarsen jager også sent aften, hvis du har mod på fiskeriet der.

Hvad er kendetegnene ved en havbars?

En havbars er ret nem at kende takket være dens skinnende og sølvfarvede skæl, den piggede rygfinne samt den skarpe kant, som den har på gællelåget. Den er ret nem at kende fra andre saltvandsfisk – du er derfor ikke i tvivl, når du får den på krogen.

Derudover har havbarsen ikke rigtig nogle tænder. Den bruger sin store mund til at suge byttet ind med på samme måde som en almindelig aborre. Den er langsomt voksende, og derfor skal du behandle fisken med respekt.

 

Hvor fanger man havbars?

Havbars er som sagt en saltvandsfisk og fanges som oftest ved høfder, moler og havneanlæg. 

Her gemmer Havbarsen sig bag store sten, hvorfra den kan angribe stimer af fisk, som kommer svømmende forbi gemmestedet. 

Skal du derfor ud at fiske efter havbars, er høfderne, molerne og havnene langs den jyske vestkyst et godt sted at starte på havbars jagten, da der her er mange gode gemmesteder for havbarsen. 

Du kan dog også fange havbars i de indre farvande ved steder som Aabenraa Fjord og Kalundborg Fjord.

Hvilket grej bruger man til at fange havbarsen med?

For at fange havbarsen er det nødvendigt at bruge lange og slanke blik, som skal simulere sild og tobis, der begge er småfisk, som den lever af. 

Når du fisker efter havbars, skal du sætte blinket så tæt på havbarsens gemmested som muligt mellem de store sten på høfderne. Det giver den største chance for fangst. 

Det er også muligt at fange havbarsen på flådfiskede tobis, som ligeledes skal placeres tæt på de steder, hvor havbarsen kan finde på at gemme sig. 

Som noget helt tredje kan du også benytte dig af fluefiskeri til at få en havbars på krogen. Brug gerne pangfarver hvis vandet er grumset. 

Vær opmærksom på at havbarsen er en vild fighter – selv de små størrelser. Det kan sammenlignes med fighten mellem en makrel og en havørred og kommer med hidsige ryk og rusk. Hold derfor godt fast, hvis du lykkes med at få den på krogen!

Mindstemål og fredning af havbars

I Danmark er mindstemålet på havbarsen 42 centimeter i Nordsøen, herunder Limfjorden og Ringkøbing Fjord. Dette mindstemål gælder også for Kattegat og Skagerrak. 

Fredningstiden for havbarsen er hele året rundt, da det kun er tilladt at fiske efter havbars i rekreativt fiskeri med catch and release. 

Ved rekreativt fiskeri er det tilladt at lande 1 havbars pr. fisker pr. dag fra den 01. april til og med 31. oktober 2020 fra område 4b, 4c og 7a-7k. 

Havbarsen – Den glemte fisk

Ikke mange taler om havbarsen i daglig tale. Er man en rookie lystfisker og måske kun kender til begrebet put and take fiskeri, kender du næppe havbarsen.

Havbarsen er bestemt en fisk der er værd at studere og bruge lidt tid på. 

Selve det at få den på krogen, og så give modhug og få den trukket ind, kan være lidt af en udfordring for nybegynderen.

Vi er selv helt vilde med Havbarsen og anbefaler enhver at prøve at fiske efter denne næsten glemte eller kan man kalde den ukendte fisk.

Du kan fange havbars rigtig mange steder i det danske land, så det er bare at få rigget an, og ud i marken.

Knæk og bræk

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Læs mere