Fiskeri i Ringkøbing Fjord

5/5 (1 Review)

I Ringkøbing Fjord blandes det salte vand fra Nordsøen via sluserne i Hvide Sande med det ferske vand fra især Skjern Å. Det betyder, at der er mange saltforhold i fjorden, og det giver livsgrundlag for mange forskellige fiskearter.

I nærheden af sluserne er vandet overvejende salt og i randområderne i den nordlige-, sydlige og østlige del af fjorden er vandet overvejende ferskt. Det baner vej for nogle helt unikke fiskeoplevelser i den skønne vestjyske natur.

FJORDEN

Man kan altid finde læ et eller andet sted i fjorden, der næsten hele vejen rundt er omkranset med siv, og det giver gode forhold for fisk som gedde, aborre og ål. I nærheden af sluserne findes godt med fladfisk som skrubbe og i den tidlige sommer tunge. Der kan være lidt sumpet nogle steder, og man bør også respektere private parceller, der nogle steder ligger helt ned til vandet. Vær opmærksom på skiltningen og fredningszoner.

Vil man fange ål og aborre, kan man klare sig med ganske simpelt grej. En stang på 1,8 – 2,4 meter er rigeligt og dertil et hjul med 0,25 mm line. Flådfiskeriet bestående af et flåd, lidt bly og et par kroge er ganske effektivt. Aborrerne kan man fange på majs, maddiker eller regnorm, og de optræder ofte i store stimer, som pludselig er der, og bider i et væk. Aborrerne kan naturligvis også fanges med almindeligt spinnegrej med små spinnere, woblere eller jigs.

GEDDEFISKERI

Vil man forsøge sig med gedderne, skal der lidt kraftigere grej til. En stang på 2,7 – 3,0 meter med en kastevægt på 20 – 50 gram er et fint valg. Fiskelinen skal også være lidt kraftigere gerne omkring 0,35 mm i diameter. Brug store skeblink eller woblere og husk et stålforfang, så geddens skarpe tænder ikke bidder linen over, så gedden forsvinder med din agn.

Gedden kan godt lide at opholde sig tæt på sivkanten eller i nærheden af andet, der kan skjule den. Tænk på det, når du kaster din agn ud.

ÅLE FISKERI

Ved aftenstide eller om natten bliver ålene aktive, og fiskeriet efter ål er et i særklasse spændende fiskeri. Er ålene i bidehumør kan natten blive særdeles indbringende. En simpel og god metode til at fange ål er et paternostertakel agnet med regnorm og belastet med lidt bly.

Skal det være ekstra fint kan man benytte et løbebly, så ålen kan svømme lidt uden at mærke modstand fra blyet. Men vent ikke for længe med tilslaget. Det kan være vanskeligt at få krogen ud at en dybt kroget ål. Med denne metode kan man også fange mange andre fiskearter, og det er en af charmerne ved fiskeriet. Man ved aldrig med sikkerhed, hvad der har bidt på i den anden ende.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *