fiskehjul
Artiklens indhold
inf

Køb fiskehjul til den rigtige og bedste pris

Der er forskel på, hvilket fiskehjul du skal vælge afhængig af, hvor du ønsker at fiske henne, og hvad du vil fange. Markedet for hjul til fiskestænger er stort, og det kan være svært at vælge, hvilket hjul der er det rette.
Størrelsen på hjulet bliver brugt som vejledning til, hvilke fiskeriformål de forskellige produkter egner sig til.
I denne guide kan du læse mere om alle de forskellige udgaver af hjul, der findes på markedet. Du får beskrivelser af deres egenskaber, og du får råd og vejledning til at vælge det produkt, der passer til din fiskesituation.

Hop ned til:

Fiskehjulstyper

Før du vælger et bestemt hjul, kan det være en god idé at få kendskab til de forskellige udgaver af fiskehjul. Herved kan du bedste sammenligne forskellige produkter, og du er bedst i stand til at udvælge dig det hjul, som passer til dit fiskeri.
De mest udbredte og anvendte typer af hjul er hhv. fastspolehjul, multihjul, havhjul samt UL fiskehjul.

Fastspolehjul

fastspolehjulFastspolehjulet er det traditionelle og mest velkendte hjul, der bruges til fiskeri herhjemme. Udgaven kendes også som ”spinnehjul”.

Det egner sig til fiskeri ved følgende spots:

 • Åer
 • Søer
 • Havet

Den store fordel ved fastspolehjulet er dets anvendelighed og brugervenlige design. Det er nemt at bruge og komme godt i gang med, når du ikke har prøvet at fiske før.

Har du børn, der er engagerede omkring naturen og ønsker at prøve kræfter med fiskeri, er fastspolehjulet det rette valg til dem, når de er klar til at fiske med.

Når du fisker, vil hjulet klare det mest af arbejdet for dig. For dig gælder det om at slippe linen på det rette tidspunkt, så du kan få kastet den ud med optimal fart.

Når du skal vælge det rette spinnehjul, er der flere forhold, du skal være opmærksom på.


Størrelsen på hjulet
er ét af de væsentligste punkter. Fisker du med tung forfangst i havet, skal du vælge et større spinnehjul sammenholdt med dig, som fisker ved en å med begrænset plads.

På produktbeskrivelse til dit hjul kan du få nærmere oplysninger om, hvilken linestørrelse der er mest ideel til det pågældende spinnehjul. Derved kan du vælge den rette udgave til dit fiskeri.

Når det kommer til at vælge spinnehjul, skal du også forholde dig til materialet på det. Fisker du primært i saltvand, er det værd at vælge produktudgaverne i grafit, der ikke ruster.

Ønsker du et letvægtshjul, skal du vælge en produktudgave i aluminium.

Håndtaget på dit hjul skal gerne kunne afmonteres, så du kan rengøre det.

Fra tid til anden sker det, at der kan opstå kludder i linen. I denne forbindelse får det stor værdi at have et fastspolehjul med Anti Reverse knap. Med denne kan du selv bestemme, om hjulet skal kunne spole baglæns eller ej.

Læs alt om fastspolehjul her og bliv klogere på, hvilken model der vil være den rette for dig.

Se 3 udvalgte fastspolehjul vi mener, er de bedste.
Shimano Stella 4000 FJ
Shimano Stella 4000 FJ
4499 dkk
Daiwa Ninja LT
Daiwa Ninja LT
499 dkk
Daiwa 20 Crossfire LT
Daiwa 20 Crossfire LT
299 dkk

Køb dit fiskehjul her

Multihjul

multihjulMultihjulene minder i sit design en del som fastspolehjulene, dog adskiller teknikken omkring brug sig. Multihjulet fungerer ved, at håndtaget drejer hele spolen, og det er kendetegnet ved, at det har meget plads til linen.

Multihjul er egnet til fiskeri ved følgende spot og formål:

 • Hav
 • Pirke

Grunden til at multihjul er at foretrække ved havfiskeri, er på grund af dybderne. Med et multihjul kan du meget nemmere og mere ubesværet nå dybere ned i vandet med dit agn sammenholdt med fastspolehjulet.

Du kan kaste med stort set alle multihjul. For dig som nybegynder med multijulet vil det kræve lidt øvelse i begyndelsen.

I Danmark er det tradition blandt lystfiskere, at der ikke kastes med multihjul (modsat i USA hvor hjulet er populært til ”bass-fishing”).

Et multihjul har flere bremser. Det er dem, du skal have lært at kende, så du forstår teknikken og kan bruge hjulet.

Det er en god idé hele tiden at holde øje med, hvor dit agn er, når du skal have kastet linen ud. Det gælder om at undgå, at der går kludder i linen, når du kaster den ud. Ved at holde din tommelfinger med et let tryk på linen under kast, undgår du bedst muligt, at der opstår kludder.

I blandt de danske lystfiskere er der tit diskussion om, hvorvidt multihjul er gode og anvendelige eller ej.

Hjulet har nogle klare fordele, som kommer dig til gode, der vil fiske i havet. Du kan opnå meget større succes med dit fiskeri, når du bruger multihjul, da det tillader dig at kaste både længere ud og dybere ned i vandet. Du får øget dine chancer for fangst, og når du først har lært teknikken at kende, vil du opleve, at du kan kaste meget mere præcist, end det er muligt med et fastspolehjul.

Når du sikrer dig at have indstillet dit hjul korrekt, vil din læringskurve med brugen af det være stejl.

Se 3 udvalgte multihjul vi mener, er et oplagt valg.
Abu Ambassadeur Revo X
1399 dkk
Abu Ambassadeur Revo Toro Beast
Abu Ambassadeur Revo Toro Beast
1999 dkk
Ambassadeur 5601 Jerk
Ambassadeur 5601 Jerk Blå
1099 dkk

Havhjul

havhjulHavhjul er en produktbetegnelse for de fastspolehjul (eller spinnehjul) samt multihjul, der egner sig til havfiskeri. Det er de tunge og slidstærke hjul, der kan modstå det pres, som line og agn udsættes for, når der fiskes i havet. Her er der brug for hjul med kraftigt design og slidstærke materialer.

Du kan bruge havhjul til følgende anvendelsesformål:

 • Fisker i havkanten under kraftige vejrforhold
 • Fiskeri fra båd

Hvilket hjul til havfiskeri du skal vælge, afhænger af, hvad du ønsker at fange, og hvad dine kasteerfaringer er.

Som nybegynder er det mest ideelt at gå efter fastspolehjulet. Her får du et brugervenligt hjul, der er nem at komme godt i gang med. Fastspolehjulet er bedst til fiskeri efter fladfisk.

Til de tungere og mere krævende fiskesituationer på havet er der brug for et hjul, der kan modstå tung forfangst. Her er multihjulet det rette valg. Til det tunge fiskeri er stor risiko for at trække dit fastspolehjul skævt, hvis ikke det er lavet i rustikt og modstandsdygtigt design.

Uanset om du er til det ene eller det andet fiskeriformål, findes der havhjul til enhver lystfisker, der vil ud til havet.

Havhjul findes i forskellige mærker, størrelser, prisklasser og med varierede funktioner og egenskaber.

Du skal altid vælge hjul i forhold til din fiskerisituation og fangster. På havet er der generelt hårdere vind, og vejrsituationerne er mere udfordrende. Dit udstyr skal være i orden, så du får gode oplevelser med dit fiskeri, og så du får mest værdi for pengene.

Der findes havhjul til både nybegyndere og professionelle lystfiskere.

De seneste år er multihjulet blevet mere og mere populært blandt lystfiskere i Danmark, og det kan bruges til både spinnefiskeri og pirkefiskeri. For mange fiskere der primært er aktive ved havet, er det sådan, at når først du bruger multiudgaven som havhjul, vil du sjældent gå tilbage til at bruge fastspolehjulet.

Se 3 havhjul som kan være oplagte valg - Køb din næste havfiskehjul herunder.
Penn Spinfisher V 6500
Penn Spinfisher V 3500
919 dkk
Okuma Classic CLX-300LXa
599 dkk
Ambassadeur 7000 / 7001
Ambassadeur 7000 / 7001
699 dkk

UL fiskehjul

Mens havhjul er til det tunge fiskeri, er UL hjulene til det lette fiskeri. Produktbetegnelse står for ”Ultra Light”, der er beskrivende for typen af produktet og dets anvendelsesformål. Det er letvægtshjul, der er små og kompakte i størrelserne. Når du fisker med et UL hjul, anbefales det, at du bruger det sammen med en UL fiskestang. I det hele taget skal din fiskestang i styrke, kraft og materiale hænge sammen med typen af dit fiskehjul.

UL hjulet er egnet til fiskeri ved følgende spots:

 • Åer med roligt vand
 • Søer

Er du vant til at fiske med klassisk fiskestang og fastspolehjul, vil dit fiskeri blive en helt særlig oplevelse, når du bruger et UL fiskesæt (som det kaldes, når hjul og stang begge er af UL typer).

UL fiskeri er en bestemt for fiskeri, der giver dig særlige muligheder og fordele. For mange lystfiskere er letvægtsudstyret en fordel i forhold til bevægelser, komfort og mulighed for at befinde sig i vand igennem længere tid. UL fiskeri er en særskilt hobby for mange fiskere, som ellers er vand til hav eller Put & Take.

Når der tales om UL fiskeri, vil der blive lagt ekstra vægt på betydningen af hjulet. Mange lystfiskere benytter sig af UL hjul på størrelse 1000 – 1500.

Bremsetrækket på de små og lette hjul vil være lavere sammenholdt med et havhjul. De fleste UL hjul har en bremsekapacitet på 2-3kg.

Fiskehjul til havfiskeri

Når du vil fiske i havkanten eller fra båd, er der brug for nogle af de mest kraftige og stærke hjul på markedet. Du kan med fordel ved kategorien for havhjul, så du er sikker på, at multihjulet eller fastspolehjulet er egnet til formålet.
Det er både bremsetræk, materiale, størrelse, vægt og design i forhold til håndtag, du skal være opmærksom på, når den rette model skal findes.
Der vil være forskel på vores krav, behov og ønsker, når det kommer til at vælge det rette hjul.
Du får mere glæde ved dit hjul og mere værdi for pengene, når du starter med at undersøge forskellige produktvarianter.
Vælg altid det hjul til havbrug, som passer til dit udstyr og dine ønsker for fangst.
Til havfiskeri anbefales det at vælge fiskehjul i størrelse 4000 (til fiskeri efter laks og gedder) samt 5000 og derover til tungt fiskeri.

Fiskehjul til kystfiskeri

Til kystfiskeri vil de stærke og tunge fastspolehjul samt multihjulene være gode valg. Hvilken type du er til, afhænger af erfaring med kast og krav til modstandskraft. Det er vigtigt, at dit hjul passer til dit øvrige udstyr, og at du vælger en udgave, som du foretrækker at bruge.
Kystfiskeri kan være mindre krævende og udfordrende sammenholdt med havfiskeri. Der er mere vindstille ved kysten, og der er lavere dybder på de kystnære områder.
Størrelsen på hjulet er noget af det vigtigste, du skal være opmærksom på.
Er du nybegynder med fiskeri, er fastspolehjulet at foretrække. Dette er det klassiske og mest udbredte hjul, som er nemmeste at bruge.
Til kystfiskeri anbefales det at vælge fiskehjul i størrelse 3000.

Fiskehjul til put and take fiskeri

Fiskeri ved Put & Take søer minder i krav til udstyr om kystfiskeri. Derfor kan du bruge samme vejledning og råd til dette fiskeriformål, som når du fisker ved de stille kyster.
Det er ikke kun størrelsen på hjulet, der skal være afgørende for dit valg af produkt. Bremsen er en anden væsentlig faktor, som du skal forholde dig til.
Til fiskeri ved kyster og Put & Take kan der bruges hjul med enten for- eller bagbremse eller begge.
Det er primært en smagssag, om der ønskes 2 bremser eller en enkelt. Bremsen har betydning for, hvor hårdt du skal trække for at hive fangst i land. Mange lystfiskere foretrækker bagbremse, da denne er nemmest at komme til. En forbremse vil typisk sidde oven på hjulet. For nogle fiskere opleves denne bremse mere effektfuld og fintfølende end bagbremsen.
Til Put & Take fiskeri anbefales det at vælge fiskehjul i størrelse 3000.

Fiskehjul mærker

Når du undersøger de forskellige typer af fiskehjul, vil du støde på det store udvalg af mærker. Det førende brand på området er Shimano, der er kendt for deres innovative designs og brugen af kvalitetsmaterialer.
Der kan være penge at spare ved at vælge nogle af de mindre udbredte mærker, som producerer hjul i forskellige udgaver i samme høje kvalitet som Shimano.

Shimano fiskehjul

Shimano er mange lystfiskeres foretrukne mærke, når det kommer til fiskehjul. I generationer har producenten designet og videreudviklet hjul i forskellige udgaver og til forskellige fiskeriformål.
Du finder både fastspole-, multi og havhjul i produktudvalget, og du kan vælge dem i forskellige prisklasser.
Når du vælger et Shimano hjul, kan du være sikker på, at du får et kvalitetsprodukt, der er designet til dine behov som lystfisker.
Deres fastspolehjul er lavet med udgangspunkt i de aktuelle trends på fiskeriområdet, og de bliver designet til at passe til de nyeste fiskerimetoder.

Se Shimanos flagskibsmodel: Shimano Stella

Forhandlere af Shimano fiskehjul:

Penn fiskehjul

Penn er kendt for deres mange udgaver af fastspolehjul i bedste kvalitet. Der lægges fokus på holdbarhed og styrke i produktionen, og du kan få masser af værdi og anvendelsesglæde, når du vælger dette mærke.
Der kan vælges fastspolehjul fra størrelse 2500-4000, og du finder dem i alle prisklasser. Penn designer deres fiskehjul i serier. Der findes 7 primære produktserier, som henvender sig til forskellige behov og fiskerisituationer.
Penn Slammer er navnet på de nogle af de nyeste fiskehjul på markedet, der er egnet til havfiskeri. Materialet er lavet af maringrade aluminium, der er saltvandsbestandigt. Du får glæde af den lette vægt og det slidstærke og modstandsdygtige materiale, når du vælger disse produktudgaver.
Sammenholdt med Shimona fiskehjul befinder produkterne hos Penn sig i en lavere prisklasse.

Daiwa fiskehjul

Daiwa er et fremadstormende mærke på markedet for fiskehjul. Producenten laver fiskegrej med fokus på innovation, teknik og design, og de laver hjul i alle typer. Om du er til fastspole-, hav- eller multihjul, afhænger af dine fiskeribehov.
Du får de mest behagelige, problemfrie og smidige fiskeriforhold, når du vælger et Daiwa produkt.
Der kan vælges fiskehjul i alle prisklasser hos Daiwa. Der er de eksklusive produkter til dig, der fisker professionelt, og som nybegynder kan du komme godt i gang med hav-, sø- eller kystfiskeri med de budgetvenlige produkter.

Okuma fiskehjul

Okuma er ligesom Shimano et af de mest veletablerede mærker indenfor fiskegrej. Okuma designer fiskehjul til ethvert behov og formål, og de sælger deres produkter til både hobby og professionel anvendelse.
Hjulene fra Okuma er lavet til at blive brugt. Der er brugt slidstærke materialer, og de mekaniske dele er sammensat, så de giver dig den bedste og mest problemfrie anvendelse.
Du finder både multi- og fastspolehjul i det store produktudvalg hos Okuma, og der er venstrehåndede modeller til dig, der har brug for disse designs.
Når du undersøger Okuma hjulene, vil du støde på størrelsesformatet 10-40. Er du vant til at vælge hjul med størrelserne 500-5000, skal du bruge en guide, der kan oversætte’ størrelsen for dig, så du kan vælge den rette model til dit fiskeriformål.

FAQ - Fiskehjulsordbogen

Hvilket fiskehjul skal jeg vælge?

Valg af fiskehjul er altid en individuel sag. Det afhænger af følgende forhold:

 • Hvor ønsker du at fiske (hav, kyst, sø eller å)?
 • Hvor ofte vil du fiske?
 • Hvad vil du fiske efter?

 

En god rettesnor, når du skal vælge det bedste fiskehjul, er størrelsen. Des tungere fiskeri, des større hjul får du brug for. Derudover skal du vælge et hjul, som passer til dine ambitioner for lystfiskeri.

Vil du gøre fiskeri til en hobby, kan det svare sig at investere i en god, kraftig og innovativ model af hjul. Med dette får du de bedste fiskeriforhold, og du får størst glæde ved din hobby.

Bremsen på hjulet hænger til dels sammen med, hvad du vil fiske efter. Det er vigtigt at vælge hjul, der passer til dine fangster. Til de tunge fisk er der brug for et kraftigt hjul med en høj trækkapacitet.

Designet og håndtaget på fiskehjulet har betydning for din anvendelse. Her er det op til dig at vælge en model, der passer til dine ønsker, krav og behov.

Størrelsen på fiskehjulet

Uanset om du er nybegynder eller erfaren med fiskeri, er størrelsen på fiskehjul et vigtigt parameter. Det er forskelligt fra producent til producent, hvilke enheder de anvender til at angive størrelserne.

Du kan både støde på 500-5000 betegnelserne, ligesom du kan finde fiskehjul med 10-40 som størrelsesformat.

Med denne oversigt kan du nemt få indblik i, hvilken størrelse dit hjul er i tommer:

 • Størrelse 500-1000 passer til 5-7’ (UL fiskeri)
 • Størrelse 1000-2500 passer til 7-9’ (egnet til UL fiskeri ved søer og åer)
 • Størrelse 3000-4000 passer til 9-11’ (egnet til kyst-, og havfiskeri samt Put & Take)
 • Størrelse 5000 passer til 11-12’ (egnet til havfiskeri)

Hvordan sætter man line på fiskehjul?

Ét er at have fundet det rette hjul. Noget andet er at indstille, klargøre og anvende det.
Det kan være en hjælp at gøre brug af en videoguide, der viser dig de forskellige trin i processen. Mens du selv kan klare fastgørelsen af linen inderst på spolen, er det mest optimalt at bruge en spolestation til påføring af line på resten af hjulet.
Noget af det mest besværlige med at sætte line på hjulet er at gøre det tilpas stramt. Det kan være besværligt selv at klare, da hvert et led med linen skal placeres optimalt på spolen.
Du kan spare både tid og kræfter ved at bruge en spolestation.
En spolestation er et billigt, effektivt og uundværligt redskab, som klarer påføringen af line på få minutter. Stationen kan bruges til både fastspole- og multihjul.

Se herunder i videoen hvordan spolestationen virker

Afspil video

Hvor meget line på fiskehjul?

Et uundgåeligt spørgsmål hos alle fiskere er behov for længde af line på spolen. Hvor meget line du skal bruge til dit fiskehjul, afhænger af følgende:

 • Størrelse på hjul
 • Line tykkelse
 • Formål (hvad skal linens bruges til?)

 

Des større hjul, des mere line skal der bruges.

”Linekapacitet” er en betegnelse, som du kan finde på mange produktbeskrivelser af fiskehjul. Fra producentens side er det beskrevet, hvor meget line der anbefales at bruge til hvert enkelt hjul.

Fordelen ved at have tilstrækkelig med line er, at du kan kaste med bedre flow. Her vil der være mindre modstand fra toppen af spolen, og du kan nå længere ud i vandet med dit agn.

Det gælder om at finde den rette balance med tilstrækkelig line. Fylder du for meget på, vil risikoen for kludder være større, og der vil opstå friktion, så dit kast forringes.

Hvordan smører man et fiskehjul?

Smøring af dit hjul har betydning for dets holdbarhed. Det skal smøres cirka 1 gang pr. sæson, så funktionen opretholdes til fremtiden.

Du kan bruge følgende vejledning til at smøre dit fiskehjul:

 1. Spolen afmonteres
 2. Der smøres ned i gearet
 3. Håndtaget afmonteres
 4. Lejerne smøres
 5. Fordel olien ved brug (køre hjulet rundt)

Det er vigtigt, at der ikke kommer for meget olie på de enkelte dele. Du kan bruge en klud til formålet, eller du kan bruge spidsen på din olie og dryppe forsigtigt.

De fleste kvalitetsolier til smøring af fiskehjul leveres i tuber med en smal spids, der gør det nemt for dig at dryppe olien.

Før du begynder at smøre ny olie på, skal eventuelle rester af gammel olie fjernes. Der kan bruges en tør klud til dette.

Hvordan skifter man line på fiskehjul?

Mens et fiskehjul kan holde i mange år, når du vedligeholder det korrekt og smører det, er det anderledes med din line. Den bliver nemmere ’træt’ og risikerer at knække.

Langt de fleste situationer hvor der skal skiftes line sker i naturen, når du er i gang med at fiske, og linen knækker.

Derfor er det en god idé at sætte dig ind i den simple teknik omkring lineudskiftning, så du kan fortsætte dit fiskeri.

Mange lystfiskere bruger 2 forskellige liner. Fletliner er mere holdbare, og de bruges til den yderste del af linen, og er den del, der kastes ud i vandet. Derved kan der anvendes en billigere line inderst ved spolen. Denne kaldes for ”bundline”, og den er typisk lavet af nylon.

Når du skal sætte ny nylonlin på din spole, skal den fastgøres ved en ”Abor knude” (også kendt som ”spoleknude”).

Før du strammer knuden til, skal du fugte den med vand eller spyt, så den bliver elastisk. Bruger du fletline på hele spolen, er det en god idé at fastgøre knuden med et lille stykke gaffetape. Tapen sikrer, at knuden ikke slår sig løs så nemt, og at den holdes på plads.

Sådan skal du skifte line på dit hjul:

 1. Træk linen om spolen
 2. Bind en Abor knude
 3. Fugt knuden og stramt den til
 4. Bind en afsluttende knude der stabiliserer Abor knuden
 5. Stram linen ved at trække let i den
 6. Brug gaffetap for yderligere sikring

 

Herefter skal resten af linen spoles på hjulet. Sørg for at spole linen i den rigtige retning. I de fleste tilfælde vil fiskehjulet dreje med uret, og derfor skal linen spoles i modsatte retning – det vil sige mod urets retning.

Det bedste er at spole linen relativt stramt. Dette gør du ved at lave let modstand, når der spoles.

Der skal spoles så meget line på, at der kun er 1-2mm til kanten.

Vedligeholdelse af fiskehjul

Et fiskehjul er fint og teknisk udstyr, der består af mange mindre dele. Vedligeholdelsen af det er afgørende for dets levetid, anvendelighed og kvalitet.
Når du vedligeholder det korrekt, kan du få glæde af hjulet i mange år frem.
Det er særlig vigtigt at vaske dit hjul, når du fisker i havvand, hvor det helt uundgåeligt vil blive udsat for meget salt.
Det bedste er at skylle hjulet, så snart du kommer hjem igen efter din fisketur.
Ved almen brug bør du smøre dit hjul 1 gang pr. sæson. Når du fisker i ferskvand, vil det tære og slide mindre på dit hjul sammenholdt med dig, der fisker ved havet, og hvor du og dit udstyr er udsat for vind og til tider kraftigt vejr.
Undgå at oversmøre hjulet, da dette vil tiltrække skidt, snavs og smulds, som vil have ødelæggende effekt på de mekaniske dele i hjulet.
Der vil ofte følge en lille flaske olie med til dit fiskehjul, når du køber det.
Du kan supplere med ekstra olie til smøring hos forhandlere af fiskegrej.
Både Shimano, Daiwa og Penn har særlige vejledninger og anbefalinger til at smøre deres produkter. Det er en god idé at tage udgangspunkt i disse, så du sikrer dig at gøre det korrekt.

Køb dit fiskehjul her

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Læs mere