Artiklens indhold
inf

Hvad er kendetegnene ved en bækørred?

Du kender bækørreden på dens brune og gule farve på bugen og dens kraftige og flotte, røde prikker på siden. Det er en laksefisk og har derfor en fedtfinne mellem rygfinnen og halefinnen. Den er desuden af samme art som havørred og søørred, men du finder den som oftest i åer og bække, hvor de to andre typisk træffes i hav og sø. Når bækørreden er i gydedragt, kan den nemt forveksles med både søørred og havørred. 

Hvor fanger man bækørred?

Du finder den rødplettede bækørred i langt de fleste rene åer og vandløb i Danmark. Her forekommer den nemlig naturligt og er let at finde. Den har gode naturlige forhold, og er derfor en fisk, du kan forvente at fange i de danske vandløb ved dybe huller eller sving.

Bækørreden er af samme biologiske art som både havørred og søørred, vokser langsomt og derfor ikke tåler et stort fiskepres. Mange fiskere genudsætter derfor ofte bækørreden, så de også har noget at fiske efter næste gang. Da den vokser så langsomt, skal der ikke meget til at overfiske bestanden selv i store vandløb, hvilket du bør være opmærksom på, når du går i gang med at fiske efter den.

 

Hvornår fanger man bækørred?

Ønsker du at have held med at fange bækørreder i de danske vandløb, har du størst chance for fangst i forår- og sommermånederne, hvor de er mest aktive og nemmest at finde rundt om i de rene, danske vandløb. Særligt i april, maj og juli topper fiskeriet af bækørreden, mens det i efterårs- og vintermånederne står trægt til med fangsten, og du derfor ikke skal forvente at få en bækørred på krogen. 

Hvilket grej bruger man til at fange bækørred med?

Hvis du ønsker at fiske efter bækørred, har du størst chance for at fange den ved blandt andet medefiskeri med flue eller på spin. Ved medefiskeri bruger du orm som i mindre vandløb fiskes med på en løs line. Ved fiskeri i større vandløb er det med flåd og bly, hvis du skal have den bedste chance for at fange den. 

Når du fisker efter bækørred, er det vigtigt, at du bruger så stor en krog, der gør, at undermålsfisk ikke er i stand til at sluge din krog. 

Fisker du med spin, bør du bruge små spinnere på 3-7 gram, som du fisker opstrøms med gennem grøderenderne. Det er især en effektiv metode i sommerhalvåret. Brug også gerne flydende woblere på 5-7 centimeter til at fiske nedstrøms under træer eller grene, der hænger ud over vandløbet. 

Vil du helst fiske med fluer, bør du bruge vådflue, tørflue eller en nymfe. 

Mindstemål og fredning af bækørred

I Danmark er mindstemålet på en bækørred 30 centimeter i ferskvand. Bækørreden er fredet i de danske vandløb fra den 16. november til og med den 15. januar. Dog skal du tage fredningstiden med forbehold, da den lokalt kan være længere. Undersøg derfor på forhånd, om fredningstiden er ovre, inden du sætter linen i vandet. 

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Læs mere