Sandart
Artiklens indhold
inf

Planlægger du at fiske efter sandart i den kommende tid? Og vil du gerne vide mere om den velsmagende rovfisk, så du er bedst muligt forberedt til at fange den? Her på siden finder du information om fisketider og fiskegrej, ligesom du kan læse dig frem til, hvornår på dagen du har de bedste chancer for at fange den.

Hvad er Sandart?

Latinsk: Stizostedion lucioperca

Sandart er en stor og ret velsmagende fisk, som bliver helt op til 10 kilo i vægt. Dog er sandarter over 5 kilo relativt sjældne. Fisken trives i uklare søer, da den primært bruger lugtesansen til at finde føde med. Af den grund bruges den ofte til at ”rydde op” i uklare søer, hvor gedden ikke har været i stand til at holde bestanden af skidtfisk nede. Det er en lyssky fisk, som bruger sin lugtesans og fremragende natsyn til at jage med. 

Hvor fanger man sandart?

Du fanger sandart i store og uklare søer, hvor den trives bedst. Den lever primært i søer med en god dybde og holder til på det dybeste vand. Den er ikke nem at fange, da den stort set aldrig kommer i nærheden af det lave vand på bredden. Hvis du vil have en chance for at fange den, bør du derfor fiske efter den på 6-14 meters dybde.

Der er derfor ikke mange søer, hvor du fanger den uden at være i enten båd eller fiskekajak, da det kræver, at du kommer ud på en god dybde. Den er som sagt lyssky, så det er ikke en let fisk at fange – du bør derfor væbne dig med tålmodighed og ikke gå skuffet hjem, hvis ikke du lykkes med at fange den.

Hvornår fanger man sandart?

Du har mulighed for at fange sandart stort set hele året på nær maj, hvor den er fredet. Du fanger den både i dagtimerne såvel som om natten. Dog er der størst chance for at fange den ved skumring ved solopgang og solnedgang, da den har et rigtig godt syn i lavt lys. De jager i mørke, hvorfor det er lettere at fange dem på dette tidspunkt. 

Se eventuelt vores Fiskekalender

Hvilket grej bruger man til at fange sandart med?

Hvis du gerne vil have held med at fange en sandart i det uklare vand om sommeren, bør du bruge naturlig agn. Om vinteren bør du bruge kunstagn, hvor frosten har gjort søerne klare og sandarten dermed kan se agnet. Du kan desuden også med fordel bruge både levende skaller og karusser på flåd, som bliver trukket langsomt efter en båd. 

Da sandarten har brug for tid til at opspore byttet samt nappe i det, før den hugger til, er naturligt agn det absolut bedste at anvende både sommer og vinter. 

Mard Reap - Miljøvenligt fiskegrej

Mard Reap er lavet i EU ( Østrig ) og er 10 gange stærkere end andre softbaits!

Mindstemål og fredning af sandart

I Danmark er mindstemålet på sandart 50 centimeter i ferskvand. Fisken er i ferskvand fredet fra den 1. maj til og med den 31. maj. Der kan dog være lokale udsving, så det er altid godt at tjekke op på fredningstiden lokalt, inden du sætter agn på krogen og linen i vandet.

Hvordan fanger man sandart?

Sandart fanger man oftest fra båd med wobler, blink eller spinner på dybt vand. Denne metode er også kaldet dørgning. Du fanger oftest sandart i vandløb og i søer. Det er dog også muligt at fange sandarter fra bredden.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Læs mere