Der findes mange forskellige fiskestænger, men kravende til en fiskestang afhænger i stor grad af anvendelsen. Det er hvad du vil bruge den til og hvad du vil fiske efter der sætter kravene. Artiklen her forklare om de generelle krav til forskellige fiskeformer, hvilke fiskestænger man bør gå efter.
De 5 Fiskestangs typer
Artiklen her opdeler fiskestængerne i fem forskellige kategorier. Der tages udgangspunkt i de mest kendte kategorier og nogle af de bedste fiskestænger som tremarella, specimen, pole og suftcastfiskestænger er ikke repræsenteret i denne artikel.
Spinnestang
En spinnestang er nok den fiskestang, som de fleste har stiftet bekendtskab med før eller siden. Det er typisk de fiskestænger du også finder i Bilka. En spinnestang er en fiskestang, som er beregnet til aktivfiskeri. Aktivt fiskeri er når du kaster din agn ud og haler ind igen. Det kaldes også for spinnefiskeri.
Kendetegn ved den bedste spinnestang
Det klassiske ved en spinnestang er fiskestangens kaste egenskaber. Den er bygget til at kaste relativt små genstande ud på længere afstande. Dette kommer også an på fiskestangens aktion.
Eksempler på bedste spinnestænger vi har fremhævet:
Butik
Pris
Info
Butik
Pris
Info
Fluestang
En fluestang kan ikke sammenlignes med de mere traditionelle fiskestænger. Man anvender en fluestang til at fiske med flue. En flue er små fjerklædte kroge, som imiterer byttedyr.
Fluestangen er meget tynd og anvendes på en helt anden måde end en almindelige fiskestang. Vil man fiske med fluestang, skal man holde sig til fluer, da den ikke kan holde til at fiske med prop eller anden traditionel spinne fiskegrej.
På selv den bedste fluestang er det selve linen, som udgør vægten og gør det muligt at kaste ud med en let flue. Linen på en fluestang hedder en skydeline eller et skydehoved.
Vil du gerne fiske med flue skal du først væbne dig med tålmodighed og finde et sæt, som passer sammen.
Her er et par eksempler på gode fluestænger:
Butik
Pris
Info
Butik
Pris
Info
Pirkestang
En pirkestang er en kort og stærk fiskestang. Den er bygget til fiskeri fra båd.
En pirkestang kan ofte holde tilagn på flere 100 gram. Fisker man efter torsk, på det Gule rev, er det ikke unormalt at anvende en prik på 400-500g.
Det er derfor vigtigt at kigge efter en stærk fiskestang til pirkefiskeri.
Ofte kaster man ikke en pirkestang, men blot løsner linen og lader agnen suse ned mod bunden af havet. Man kan ikke anvende sinalmindelige spinnestang til pirke fiskeri. Den ville knække grundet den hårde belastning.
Se et par forslag til lækre pirkestænger:
Butik
Pris
Info
Butik
Pris
Info
Trollingstang
Trolling er fiskeri fra båd.
Det kræver stærke stænger, som kan holde til den ernorme modstand.
Trollingfiskeri, er nemlig ikke hvor man står stille og pilker, men hvor bådens fremdrift presser agnen ned i vandet, ved hjælp af en downrigger. Her anvender man solide trolling fiskestænger.
Trolling anvendes ofte på den åbnekyst efter laks og havørred.
Butik
Pris
Info
Butik
Pris
Info
Teleskop fiskestang også kaldt rejse fiskestang
Nu findes der både teleskop fiskestænger og rejse fiskestænger, som er delt op i mindre sektioner.
Fordelen ved en teleskopfiskestang er du har hele fiskestangens længde i et stykke. Det kan således skubbes sammen, så den nemt kan være i en kuffert. Man skal dog passe på med at ikke trække sektionerne for langt ud, da de kan sidde fast.
Butik
Pris
Info
Butik
Pris
Info
Bedste fiskestænger til kystfiskeri
Skal du dyrke spinnefiskeri på kysten efter arter som havørred, torsk eller makrel, så kræver det en fiskestang som kan håndtere de forholdsvise tunge agn og store fisk. Vælg gerne en den bedste fiskestang til havørred, og gå ikke for meget på kompromis.
Der er en grund til makrellen også er kaldt for minitunen!
Som udgangspunkt vil en spinnestang på 9 fod være det optimale valg, men fisker du hovedsageligt med bombarda, kan du med stor fordel vælge en stang fra 10 og gerne mere.
Gå gerne efter en kystfiskestang med en kastevægt på mellem 20-40gram, det vil højst være den bedste kyststang til de fleste.
Butik
Pris
Info
Butik
Pris
Info
Rigtig fiskestang til havfiskeri
Skal du på havet, så skal man som tidligere nævnt gå efter en prikestang og ellers en meget kraftig kastestang. Hvis man vil dyrke kastefiskeri kræver havfiskeri en god stærk havfiskestang, som skal kunne klare at kaste med en prik eller forfang.
Man skal være opmærksom på at ikke overbelaste fiskestagen i kastet, da den ellers vil knække.
Man kan nogle gange godt finde en blanding af en pirkestang og en havstang til kastefiskeri, men den mest optimale løsning ville være at have en af hver, så man får det bedsteud af sit fiskeri.
Der findes gode pirkestænger, som næsten er umulige at knække!
Hvilken fiskestang bør jeg købe?
Som tidligere nævnt findes der rigtig mange fiskestænger i forskellige kvaliteter og prisklasser.
Her kommer ordsproget ” du får hvad du betaler for” også til sin ret. I de fleste tilfælde vil du få hvad du betaler for, når du køber en fiskestang.
Man kan dog vurdere om hvad man får mest ud af. EN fiskestang til 200kr, 1000kr eller3-4000kr. Og er en fiskestang til 3-4000kr så meget bedre end en fiskestang på 1000kr.
Nogle gange kan man købe fiskestænger til 100kr, men så skal man også forvente kvaliteten er der efter. Går du på den anden side af de 500kr er du langt bedre stillet. Det er IKKE altid at den bedste fiskestang er den dyreste. Ofte er det langt fra sådan.
Om du fanger flere fisk ved at købe de helt dyre kan man heller ikke sige. Det er jo ikke fiskestangen, som fanger fiskene, men personen bag den. Fiskene ved jo ikke hvilken fiskestang der er dyr eller billig.
Det er dog klart at en dyre fiskestang, måske kan øge chancerne for fangst, da de oftest kaster bedre og mere præcist. Fiskestangen og fiskehjulet er en lystfiskers to vigtigste redskaber.
Uden dem ville det slet ikke være muligt at fiske på traditionelvis. Det er heller ikke ligegyldigt om hvilket fiskehjul du sætter på hvilken fiskestang. Det er vigtigt at du finder den helt rigtige balance i netop det stangsæt du vil fiske med. Et for tungt sæt gørman hurtigt bliver træt i skulder, arme eller ryggen.
Man bør vurdere hvor meget man kommer til at bruge sin fiskestang og hvad budgettet må være. Fisker du 4 gange om året, er en fiskestang til 4000kr måske mange penge og en fiskestang til 500-600kr rækker fint.
Omvendt set fisker du en gang i ugen, kan en tung fiskestang hurtigt volde dig problemer.
Tag ud i butikken eller surf lidt rundt på nettet.
Fiskestænger fra A - Z
Fiskestænger generelt
Største delen af fiskestænger fremstilles i dag af kulfiber. Kulfiber er nemlig et utroligt stærkt materiale, der ikke vejer særligt meget.
På selve klingen, som er kulfiberdelen af en fiskestang. Denne kaldes i dagligtale klingen.
På klingen sidder der en række “øjer” eller øjne der er små ringe hvor fiskelinen løber igennem. Som udgangspunkt kan man anvende tommelfingerreglen om at joflere øjne en fiskestang har, jo bedre følger fiskelinen stangens krumning under indspinning, fight og kast, og jo bedre føling har du med endegrejet eller fisken.I den anden ende af fiskestangen, er der hvor fiskehjulet fastspændes.
Håndtaget på en fiskestang er som oftest todelt. Der er et stykke foran og et stykke i bag, hvor på det imellem er hjulsædet. Det er i hjulsædet man monterer sit fiskehjul og spænder det fast ved enten at dreje det øverste håndtag eller en spændring på den bagerste del af håndtaget.
Fiskestangens Aktion (rygrad)
Rygraden er noget af det vigtigste når det kommer til at vælge den rigtige fiskestang. Alt efter hvad med skal bruge fiskestangen til, så afhænger det af fiskestangens rygrad. Fiskestangens rygrad kaldes også for aktionen på fiskestangen, som er en afgørende faktor når du skal kaste eller fighte en fisk.
Stænger med helaktion, eller blød fiskestang, kaster længere end fiskestænger med halvaktion eller topaktion, da man opbygger og bruger energi i hele klingen under kastet. Til gengæld kan en blød fiskestang være mere upræcisat kaste med under kortere kast, og derfor bør man vælge en fiskestang med topaktion eller halvaktion hvis præcision er en afgørende faktor.Nogle gange vil man komme ud for at fiskestængerne er beskrevet ud fra det engelske udtryk, somFast/Slow (hurtig/langsom).
I Danmark kan man sammenligne en langsom fiskestang til det vi kalder en fiskestang med helaktion. En hurtig fiskestang er det vi kalder en fiskestang med topaktion, som også kaldes softtip.
Kort sagt vil en fiskestang med topaktion være god til fiskeri steder hvor det ikke kræver lange kast. Topaktion er godt hvis præcisionen afgørende, som Put and Take fiskeri eller ved åen. Helaktions fiskestænger er til gengæld, det rigtige valg hvis længden på kastet er vigtig, som det ofte er på kysten. Noget andet du skal tage stilling til, er kastevægten, som er en vigtig faktor.
Hvad er kastevægt?
Kastevægten er den væg, som er angivet på din fiskestang. Kastevægten angiver hvilket vægtklasse din fiskestang kan kaste med. Står der eksempelvis 5-15gram, så må man kun anvende endegrej på max 15gram. Den nedre grænse beskriver hvad stangens anbefalet mindste vægt er på. Kastevægten er typisk angivet nederst på fiskestangen og ofte lige over håndtaget.
Den angivne kastevægt er den vægt, som producentens anbefaler man bruger, og den vægt hvor fiskestangen kaster optimalt.
Kastevægten er kort sagt den vægtklasse din agn bør have. Når det er sagt så betyder det ikke, man ikke kan fiske med endegrej, som vejer mere eller mindre end det anbefalet. Dog dækker garantien altså ikke hvis stangen knækker. Til fiskeri på kysten efter havørreder med kystwobler, gennemløber eller blink vil du meget sjældent komme over endegrej på mere 35 gram. Jeg anvender, som regel selv med blink omkring 25 gram.
Dette kommer an på strøm og dybde. Skal du fiske fra båd eller kysten og anvende mindre pirke, så skal du hurtigt op over 40gram kastevægt på din fiskestang. Så begynder du også kunne bruge den til at fiskemakrel eller fladfisk. Det er vigtigt at fiskestangens kastevægt passer med den form for fiskeri du vil udøve.
Det giver ikke menig af bruge en kyststang til fiskeri i put and take. Er kastevægten for høj og ende grejet for lille, går det i høj grad ud over kaste egenskaberne.
Fiskestangens længde
Længden på fiskestangenafhænger af hvad den skal anvendes til. Ofte vil en lang fiskestang være at foretrække. Dette er fordi at man med en længere fiskestang opnår en bedre kontrol over krogede fiske, og du vil kunne kaster længere, og du hurtigere reagere på en modhug, ved at stramme fiskeline op af vandet for at kroge fisken. Er fiskestangen for lang, bliver den svær at styre. Dette gælder især hvis man er nybegynder.
Til fiskeri put and take, anbefaler jeg en fiskestang på 7 – 8 eller 9 fod. Holder du dig til denne længde fiskestang, får du ofte bedre kontrol over fisken, og du kan kaste din agn forholdsvist lang. Denne længde kan også fungere til fint spinnefiskeri og medefiskeri, og så vil den også være til at kaste med på selv fiskepladser hvor pladsen er trang.Til kysten efter havørreder skal din stang til fiskeri med blink enten være 9 eller 10 fod.
Det giver dig gode lange kast, og god kontrol over fisken. På kysten har du ofte god plads omkring dig. Derfor kan du med fordel anvende de længere fiskestænger til at affiske mere vand. Fisker du med bombardaflåd på kysten, skal din fiskestang være længere. Til bombardafiskeri skal fiskestangen være mindst 10 fod eller derover.
Jo længere din bombardafiskestang er, jo nemmereer det at styre de lange forfang til bombardafiskeri. Til fiskeri efter gedder anbefalers, at du vælger samme stanglængde, som til dit kystfiskeri efter havørred. Bemærk at kastevægten til geddefiskeri er noget højere end havørred.
2 delt, 3 delt eller 4 delt fiskestang - Hvor mange dele?
I tidligere var fiskestænger stort set altid delt i 2 eller slet ikke delt. De todelte fiskestænger har dog den ulempe at midten af stangen, ofte er det sted den ladesmest med energi under et kast. Grundet samlingen reducerer dette dog fiskestangens maximale effekt.
Det er ofte også omkring smalingen på en to-delt fiskestang at risikoen er størst for at din fiskestang knækker ved en for højbelastning. Af denne årsag er flere producenter gået ind i kampen om at lave 3 og 4 delte fiskestænger.
En fiskestang i flere dele har også den fordel, at de er nemmere at transportere, da de fylder meget mindre. Så kan man for eksempel altid have en fiskestang liggende i bagagerummet i bilen og der findes ikke nogen undskyldninger for en spontan fisketur.
Fiskestangens håndtag
I dag fremstilles de fleste fiskestænger med neopren eller korkhåndtag. Kork, skum eller neopren, som er et let materiale der samtidig ikke bliver koldt og ikke suger hvis det bliver vådt. Det vigtigste er at den er rar at holde ved, da man potentielt skal have den i hånden i flere timer!