Hvor fanger man Regnbueørred?
Latinsk: Salmon Trutta
Regnbueørreder bliver som oftest fanget i de danske put and take søer, da det i disse søer er en af de mest almindelige fisk at udsætte. Regnbueørreden kan som hovedregel ikke fanges andre steder, da den ikke hører hjemme i den danske natur.
Dog er der undtagelser. Regnbueørreden produceres nemlig i høj grad i de danske dambrug, og derfor er der nu og da udslip af arten i de danske åer og ved de danske kyster. Grunden til det skal findes i, at der ved ekstreme vejrforhold, som for eksempel ekstrem nedbør, kan forekomme oversvømmelser, hvorved regnbueørreder kan slippe ud i den å, som dambruget bruger til at blive forsynet med vand.
Regnbueørreder kan desuden findes ved de danske kyster, da de også bliver opdrættet i havvand. Ved ekstreme vejrforhold bliver burene, der anvendes til opdræt af fisken, væltet, hvilket giver regnbueørreder mulighed for at slippet ud i havet.
I naturen fanger du regnbueørred langs kysten i tang, på lavt vand eller i vandløb og åer med mange planter.
Hvornår fanger man regnbueørred?
Hvis du godt kan lide at fiske efter regnbueørred, er der godt nyt – for den kan fanges året rundt. Selvom du har mulighed for at fange den uanset årstid er højsæsonen dog i efteråret, hvis du gerne vil fange den i put and take søer.
Hvis det er tilladt i din foretrukne put and take sø, er det om sommeren en fordel at fiske tidligt om morgenen, sent om aftenen eller om natten, da de høje temperaturer gør ørrederne dovne senere hen på formiddagen og resten af dagen.
Kan du godt lide isfiskeri, og har du mulighed for det, kan du også fange dem om vinteren, hvor de stadig er aktive og til at fange.
Se mere hvornår du fanger Regnbueørred i fiskekalenderen
Hvilket grej bruger man til at fange regnbueørreder med?
I put and take søer er de fleste kunstagn ret effektive. Det gælder for eksempel en trefarvet Mepps spinder, et hvidt Stripper blik eller en Montana flue. Der findes rigtig mange agn til regnbueørredfiskeri, som ligeledes kan være alt lige fra små gummidyr formet som maddiker eller små fisk til en blød dej tilsat duftstoffer, som ørrederne er vilde med.
En af de mest populære og måske mest kendte agn til ørredfiskeri er Powerbait. Det er en blød dej, som kan købes i forskellige smage, farver og med eller uden glimmer.
Du bruger det ved at montere det i en lille krog på en såkaldt trekrog. Powerbait flyder altid ovenpå vand, og derfor er du nødt at montere synk på din line ved hjælp af et splithagl cirka 10-20 centimeter fra din trekrog for at undgå, det flyder.
Dette skal du gøre, hvis du benytter dig af flåd til at fiske efter ørreder med.
Mindstemål og fredning af regnbueørred
Regnbueørred hører som tidligere nævnt ikke naturligt til i Danmark, og netop derfor er der hverken fredningstid eller mindstemål på arten.
Da fisken ikke er en naturlig del af den danske fauna, bør du ikke genudsætte regnbueørreder, der er fanget i naturen – uanset hvor små de er.