Smokepins – røgpinde til koldrøgning

smokepins
Artiklens indhold
inf

Smokepins er en spændende måde at koldrøge fisk og kød på, og de giver maden en dejlig, unik smag. Ole Gravrok er manden bag konceptet, selvom det skam ikke er en original idé. Koldrøgning er nemlig en gammel, nordisk tradition, og man kan især se det brugt i Norge og Sverige. I Danmark er det dog et nyligt introduceret koncept, da vi kulinarisk læner os mere op ad vores sydliggende naboer.

Holder du af at grille, vil du højst sandsynligt elske at koldrøge. Det er en langsom men nem proces, som giver en særlig smag til kød eller fisk. Koldrøgning er især godt til laks, bacon og vildt. Med smokepins er koldrøgning gjort helt vildt nemt. De smarte smokepins kan nemlig benyttes i en helt almindelig kuglegrill, så du ikke behøver investere i en egentlig røgeovn, hvis du gerne vil spare lidt penge.

Køb dine smokepins her

her kan du med fordel købe dine smokepins

Hvad er en smokepin?

smokepinEn smokepin er en lille cylinder af træ, som ryger i stedet for at brænde. Selve cylinderen er på længde med en hånd. Træet er tørt og presset, hvilket fører til den langsomme brændetid og rolige flamme. Ole Gravrok fik ideen fra en bekendt, som også holdt af koldrøgning, men selve opskriften på smokepins er Gravroks egen idé.

Smokepins er håndlavede, og du kan vælge mellem flere forskellige træsorter, såsom bøg, æble, birk eller eg. Du kan også være heldig at finde blandede træsorter, såsom bøg og kirsebær eller bøg og hickory. De forskellige træsorter vil give forskellig duft, men hvorvidt der opstår forskellig smag er omdiskuteret.

 

Hvordan virker en smokepin?

Smokepins er ganske enkelt lavet af presset og tørt brænde af diverse træsorter. De bliver rullet til små, hule cylindre, som brænder roligt og jævnt med mere røg end flamme. Derfor kan en enkelt smokepin brænde i cirka 1 time og 30 minutter. Hvis der ikke er nogen vind overhovedet omkring cylinderen, kan den brænde længere, men hvis der er kraftig blæst, kan du risikere, at de brænder kortere tid.

Således koldrøger man eksempelvis laks, ørred og torsk, og koldrøgning fjerner også den mudrede eftersmag, som mange fisk desværre kan få. Den bedste ting ved koldrøgning er, at du selv bestemmer, hvor stærk en røg-smag du ønsker. Du skruer op for intensiteten af røg-smag ved ganske enkelt at tilføje flere smokepins!

Se hvordan du bruger en smokepin til koldrøgning af laks her:

Hvor køber jeg smokepins?

Der er indtil flere steder, hvor du kan finde de smarte smokepins. Siden alle smokepins er håndlavede i Danmark, skal du være opmærksom på, at der kan være forskel i form og udseende. Hvis du allerede har en røgovn eller remedierne til at koldrøge i din almindelige grill, skal du blot tænke på, hvor mange smokepins du behøver. Til de ovennævnte opskrifter skal der bruges omkring tre smokepins, men for at være på den sikre side, er det mindste antal, du kan købe, fem smokepins.

Hvis du bare gerne vil forsøge dig med koldrøgning en enkelt gang, kan du købe fem smokepins hos biopejs-shop.dk her. Her kan du vælge mellem syv forskellige træsorter, og du kan benytte dem i en ganske almindelig kuglegrill.

Er du allerede nu sikker på, at du gerne vil koldrøge en masse, kan du også købe et højere antal smokepins. Hos grejfreak.dk kan du købe hele 27 smokepins inklusive nitritsalt.

Hvis du gerne vil prøve et alternativ til de cylinderformede smokepins, findes der også røgsmuld. Røgsmuld benyttes i en almindelig grill, og der findes flere forskellige typer røgsmuld alt efter afbenyttelse. Hos fiskegrej.dk kan du finde røgsmuld til for eksempel fjerkræ, okse og vildt eller skaldyr, fjerkræ og lam. Fordelen ved røgsmuld er selvfølgelig, at det tændes op meget ligesom almindelig optænding i en grill, så det vil være noget, som ens hjerne er lidt mere vant til.

koldrøget fisk kød

Hvad kan man lave med smokepins?

I teorien kan du koldrøge alt kød og fisk, men der er selvfølgelig visse typer, som koldrøgning er bedst til. Som udgangspunkt kan du tænke på hvilke typer kød og fisk, som man kan få fat på i Norden. Ole Gravrok giver selv nogle gode bud på, hvordan du kan koldrøge laks og bacon, som er Smokepin-mærkets egne favoritter. Processen er nogenlunde den samme, men der er nogle små forskelle.

Hvad angår koldrøget bacon, skal du først og fremmest dække den til i salt og lade den ligge i køleskabet i 24 timer. Hvis koldrøgning af kødet skal virke, skal det nemlig saltes, helst med nitritsalt. Når de 24 timer er gået, tager du dit kød ud af køleskabet og skyller det overskydende salt væk. Herefter tørrer du kødet med et viskestykke. Det skal være helt tørt, når du rører ved det. Derefter skal det blot i køleskabet igen i 48 timer.

Nu er du klar til at røge! Kødet skal være helt tørt ved røgningen, ellers virker processen ikke. Du lægger dit kød i grillen eller hænger det i din røgeovn og tænder så en smokepin op. Du skal kun bruge én ad gangen. Minimér træk så meget som muligt, så får du mest brændetid ud af dine smokepins. Til 1 kilo bacon skal du typisk bruge syv cylindre, hvilket vil tage omkring 10,5 timer. Efter røgningen skal kødet hænge i knap to uger for at modnes.

Til laks kan du enten bruge tørt salt og sukker eller lægge fisken i en kold lage af salt og sukker. Ved lage tager det 4-8 timer, ved tørsaltning tager det op mod 12 timer. Efter saltningen skylles og tørres fisken, og fisken skal i køleskabet igen i mindst 24 timer.

Ved røgningen skal fisken, ligesom kød, være helt tør. Du bruger én smokepin ad gangen i hvad end beholder, du vil røge i. Fisken røges i omkring 6 timer, hvilket gerne skulle brænde tre-fire smokepins. Fisken skal derefter hænges op og modnes i 24-48 timer. Du ved, at fisken er klar, når overfladen er tør og stiv i det.

Koldrøgning blev ekstrapopulært efter visit i Løvens Hule

I januar 2019 kunne man se Ole Gravrok fremvise sin idé om Smokepins til dommerpanelet i Løvens Hule. Her viste han selve produktet, smokepins, frem, og derudover gav han også smagsprøver på koldrøgede retter. Uheldigvis vandt Ole Gravrok ikke med det samme vind til sin idé med koldrøgning.

Desværre ville løverne nemlig ikke investere i Ole Gravroks idé med Smokepins, men det ville en stor del af danskerne gerne. I Løvens Hule blev dommerne enige om, at ideen ganske enkelt ikke var finpudset nok, men det stoppede da ikke madglade danskere fra at kime Ole Gravrok ned. Som DR.dk kunne fortælle, fik Ole Gravrok næsten udsolgt af sit lille lager af Smokepins, efter afsnittet blev udsendt, så det er alligevel lykkes ham at blive kendt fra Løvens Hule.

Køb dit fiskehjul her

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Læs mere