fluefiskeri
Artiklens indhold
inf

Fluefiskeri i Put & Take søen kan være rigtig sjovt, og ikke mindst indbringende. Fluefiskeri i en Put & Take sø er et godt sted at starte, da man ofte har regulære bredder, længere stræk at fiske over, og ikke mindst godt overblik. Man skal selvfølgelig altid huske at tage hensyn til andre lystfiskere ved Put & Take søen så ingen kommer til skade.

INDHOLDSFORTEGNELSE

Fluefiskeri = på kastehold med ørreden i fiskesøen

I de fleste Put & Take søer rundt omkring i det ganske land kan man ofte komme helt tæt på fiskene, det vil sige på kaste-hold. Andre steder er områderne rundt om søerne tilgroede af læhegn, træer og buske, og ind imellem med god grund da disse giver læ ved søerne.

Men er man først ved søen hvor der er gode muligheder for et godt bagkast, så står mulighederne vidt åbne for store oplevelser med fluestangen.

Ordbog: Hvad er en flue?

Ordbog: Hvad er en flueline?

Ordbog: Hvad er en fluestang?

Læs også Guiden om Billigt Fiskegrej

 

fluestang fluefiskeri

På overfladen - flydeline til fluefiskeri

Ørrederne i Put & Take søen reagerer forskelligt på forskellige dage, mange ting spiller ind, som i mange andre forhold i naturen. Vel ankommet til en ny Put & Take sø kan man passende, sætte sige ned et par minutter for at iagttage livet i, og omkring søen. 

Ringer fiskene i overfladen, springer de ud af vandet, eller er der helt stille. Samtidig spiller vejret også ind, er der høj solskin, er det overskyet osv osv. Alle disse ting kan give dig et fingerpeg om hvordan fiskeriet skal gribes an. 

Med lidt liv i fiskene, og insekter på overfladen er en god start en flydeline, med et godt langt forfang, og start helst med mindre fluer, sker der ikke noget, og reagerer fiskene ikke på dine fluer, så skift ofte indtil du får fiskene til at reagere, det kan være i størrelse, farve, form osv. Prøv at imitere bevægelsesmønsteret fra de insekter du har observeret på vandoverfladen.

Prøv at se om du kan fiske til de steder hvor fiskene har været oppe for at bryde overfladen, ofte har ørrederne i Put & Take søen et mønster de ligger og cirkulerer efter, kan du afkode dette mønster, kaster du når du mener tiden er inde, og med lidt held kommer fisken forbi når din flue ligger klar, lige til at blive nuppet af ørreden næste gang den kommer forbi. 

Vær på vagt, ørreder er sky, og lynhurtige, så være klar med tilslaget i samme sekund du ser ørreden suge din flue ind i gabet – og med lidt, og træning sidder den der for enden, nogle intense minutter med at fighte fisken venter nu, pulsen er helt oppe. Husk at gøre dit net klar inden du påbegynder fiskeriet. 

fisker med fluestang

Under overfladen - Synkeline

På de grå og tunge dage, eller de helt varme dage søger ørrederne ofte mod bunden, og det lidt køligere vand. På disse dage kan man sjældent lokke fiskene til overfladen, så må man ned i dybet til ørrederne. På disse dage er en synkende line et godt bud at komme i kontakt med ørrederne på. Såfremt man intet ser af liv på overfladen, er dette fremgangsmåden, en målrettet, og systematisk affiskning af søen. 

Kast et par gange, gerne i vifteform, lad linen synke godt af, hal forsigtigt ind, og vær opmærksom på selv de mindste “puf” til fluen, lav et stop, sæt igang, og bang, så skulle der gerne være kontakt. Det kan kræve god tålmodighed på disse dage, men fortvivl ej, ørrederne er der, du skal blot finde “medicinen” til at få dem i tale. Husk at flytte dig nogle meter ind imellem for at kommer over mere vand.

lystfiskeri fluefiskeri

Fluefiskeri - Den gyldne time

Der findes to rigtig gode perioder med fluestangen i Put & Take søen, og det er oftest lige fra solen står op, og til tider et par timer frem, andre gange er perioden kortere, men det kan svinge med årstiden og cyklussen i de enkelte søer.  Den anden periode er fra en- til to timer før solnedgang. Der sker det i de to perioder at fiskene fouragere før “sengetid” og igen efter natten hvor fiskene har behov for at indtage føde i større mængder.

Dette forhold kan fluefiskeren udnytte, da fiskene på visse dage stort set bider på hvad som helst der rører sig på overfladen. Ikke sagt at fiskene ikke kan være sensible med hvad de bider på, men oftest er disse perioder nemmere at fiske i.

Fluefiskeriet begynder

Prøv at lægge mærke til hvad der rør sig på overfladen af søen når fiskene tiltager at “ringe” mere og mere omkring de to perioder. Ud fra hvad du betragter her, kan du tage dit valg af flue til indsatsen. Der kan være meget forskel på årstid og de forskellige søer, da de selvsagt ligger i forskellige områder, hvorfor faunen vil være anderledes.

Jeg starter ofte med en flydende flue for at se om det kan trigge fiskene. 

TIP: Du bør prøve om du kan regne fiskenes mønster ud, og kaste til de steder hvor fiskene bryder overfladen, sker der ikke rigtig noget hvor du har præsenteret fluen korrekt for fiskene, da skift fluen, ofte indtil du finder fluen som fiskene som minimum snapper efter. 

Andre dage er nymfer bedre, men du vil ofte kunne se om de fluer som er på vandet umiddelbart klækker i søen, eller er på jagt eller parring. Nymfen hænger lige i overfladen og kan fiskes på en flyde line.

 
Er du på udkig efter en ny fluestang, så se artiklen: bedste fluestang til kysten
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Læs mere