Fang en vinterørred i put and take søen

Vinterørred I put and take
Artiklens indhold
inf

Vinterfiskeri i Ørredsøen

Temperaturene falder hurtigt, og det er snart vinter i ørredsøen. Den kolde tid skal du dog bestemt ikke lade dig skræmme af. Størstedelen af folk der fisker, og generelt folk der fisker i put and take, fisker primært kun i sommerhalvåret, hvilket i sig selv er en kæmpe fejl. Det er Ikke fordi, der er noget forkert i at man ikke vil fryse eller hvad nu årsagen kunne være, men faktisk forholder det sig sådan, at ørredens trivselstemperatur ligger på omkring 5 – 10 grader. Dette betyder, at du har mulighed for at lave nogle ekstra gode fangster i den kolde tid!

Læs også om: Billigt Fiskegrej

PowerBait til vinterfiskeri
Vinterørred I put and take

Tips og Tricks til ørredfiskeri om vinteren

Artiklen her kommer med tips til, hvordan du knækker vinterfiskeriet – altså det uden is på søen.
Selvom temperaturen siger minus om natten, så kan søen stadig være i plus. Regnbueørred kommer oprindeligt fra det nordlige Amerika, så de er vant til de kolde nætter og dage.
Månederne op til isen kommer på søen og måneden efter isen er forsvundet kan give fremragende fiskeri!
Godt nok trækker fiskene længere ned i vandsøjlen og de skal oftest hentes helt nede ved bunden.
Fiskeri på bunden kan ske på flere forskellige måder. Man kan fiske passivt eller aktivt.

Læs også: Alt om Bombarda Fiskeri

Passivt fiskeri i fiskesøen

Passivt fiskeri vil typisk være med et bundrig, som dette. 

Bundrig kan faktisk også fiskes aktivt. Dette kommer vi ind på om lidt.

Den anden metode er aktivt fiskeri, med blink, spinner, gennemløber osv.

Bombarda rig
Udlånt af Fishmania.dk

Bombarda rig

Selv om du fisker passivt, så handler det stadig om at afsøge området for at finde fiskene. 

Dette gør du ved at flytte dit bundrig. Kast ud og lad dit bundrig ligge i 15-20 minutter. Sker der ikke noget, bør du skifte farven på dit powerbait eller kaste et andet sted hen. Kig efter indløb og udløb. Find en af de lokale, som kender søen og hør, hvor de dybere huller er. Prøv at affiske i disse huller. 

Du kan også skifte mellem passiv og aktiv. Powerbait flyder og du kan med 5 minutters intervaller spinne laaaangsomt ind og jeg gentager lige, at det skal være så langsomt, at det måske tager mellem 10 til 15 sekunder før du når en omgang på hjulet, ja 20 sekunder ville også være passende! Gerne med mange korte og længere pauser. På den måde afdækker du mere vand. Mærker du et hug eller bare et bump på linen, så tøv ikke med at slå bøjlen over og afvent. Sker der ikke noget efter 1 til 2 minutter, så fortsæt med at spinne ind.

Man kan også fiske passivt med bombarda eller med almindeligt flåd. Dette kræver bare at søen max er 3-4 meter dyb og du skal fiske med et forfang på 1 stanglængde. Placer to små splithagl 10-15 cm fra krogen. OBS det skal mindst være to små splithagl. De er med til at skubbe din powerbait væk fra hovedlinen eller forfanget, så det ikke går i kludder eller hovedlinen skræmmer fiskene væk!

Læs også: Top 10 Micro Blink

 

connector swivel

Aktivt vinterfiskeri i put and take

Hvis det er rigtig koldt og vi nærmer os frysepunktet, så vil fiskene blive mere sløve i hugget, om end jeg stadig mener at hugraten er højere nu i den kolde tid end den er i sommermånederne.

Hugraten betyder, hvor mange gange man har hug på sin fisketur.

Blink put and take

Fiskeri med blink er en klassiker. Når fiskene søger mod dybere vand, skal der fiskes med lidt tungere blink. Det kommer også an på, hvor dyb søen er. Et blink på 3gram kan sagtens fiskes langs bunden, hvis man haler langsomt nok ind. Man kan med fordel anvende en synkende bombarda til de helt små blink for at komme hurtigere ned i vandsøjlen.

Læs også om: Bombarda Fiskeri

Tip: Hvis du vil fiske med blink, kan det være en fordel at fiske med blink, som kun har enkeltkrog. Du fisker netop tæt på bunden og en enkeltkrog sidder ikke så ofte fast.

Vinterfiskeri med gennemløber

Vinterfiskeri er gennemløberens tid. Det er her de bredvingede ovale metalplader gør sig nyttig. Den brede bæreflade tillader nemlig rigtig langsom indspinning. Gennemløberen vugger langsomt hen over bunden og lokker med trygbølgerne, som den sender gennem vandet.

Gå gerne efter de lidt tungere gennemløbere her i vinterhalvåret, for eksempel Westin D360 10grams, Trutta 8 grams, Præsten Classic 7 grams eller Mush 8 grams. Alle er super gode til fiskeri i put and take i de kolde måneder.

fiskeri med spinner

Fiskeri med spinner i den kolde tid

Et undervurderet agn til at fiske med om vinteren må nok være spinneren.
Er ørrederne stadig lidt aktive er der ikke noget, som kan sætte fut i dem, som en god gammeldags spinner! Den fermøse spinner sender nemlig kraftige trygbølger gennem vandet, som rigtig kan provokere en forbipasserende ørred eller endda en af søens specialørred, som gemmer sig på bunden. Her handler der igen om at hale langsomt ind, men ikke mere end spinner-bladet stadig drejer rundt. Er det en dybere sø, så er en spinner i størrelse 3 en perfekt størrelse. Den gode gamle Mepps eller Vibrax tager man sjældent fejl af.
Tip:
Ved langsom indspinning roterer bladet i en død bevægelse, som imiterer en syg eller sløv fisk. Dette kan være giftigt de sløve dage.

is på put and take fiskesø

Is på Put and take søen?

Isfiskeri er sjældent forsvarligt, men kan faktisk gøres helt sikkert fra land. Det kræver blot lidt udstyr. Der er tale om fiskeri med elektrikerrør. Man skummer helt simpelt rørene sammen med en stangholder i enden. Man sætter flådet i stangholderen og skubber det flydende elektrikerrør ud i søen.

5 gode tips til dit vinter fiskeri

  1. Den rigtige påklædning betyder alt. Fryser du vil turen sjældent blive en succes.
  2. Fisk med nylonline når vi nærmer os frysepunktet. Fletline kan suge vand eller knække hvis det får frost.
  3. Vær stadig opsøgende og skift plads eller teknik hvis der ikke sker noget.
  4. Syvsover? Ja helt perfekt – Fiskene bider typisk først når solens stråler rammer søen. Til gengæld kan du opleve vildt fiskeri lige når det sker, så vær klar!
  5. Ja, husk kage og varm kaffe eller kakao. Varme drikke kan redde de fleste ture!
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Læs mere