Makrelfiskeriet starter nu! – Så er der udsigt til makreller

makrelfiskeri
Artiklens indhold
inf

Sommerens helt store fiskefest er, når makrellerne kommer ind under land. Disse fisk er noget af det vildeste man kan forestille sig på vore breddegrader. Disse potente fisk fighter som vilde, så man får virkelig testet sit grej og sine evner som lystfisker, når der står makrel på dagsorden.

I år er de ankommet noget tidligere end de plejer, så i denne uge er der både fanget makreller fra molerne i rimeligt antal, og ligeledes fra båd lige uden for havnen.

Se videoen herunder fra det fantastiske makrelfiskeri

Køb dit makrelfiskegrej her

her kan du med fordel købe dit makrelgrej

Makrelfiskeri fra båd

Vi har været i kontakt med en lokal bådfisker, Søren Mose fra Hvide Sande, han var ude onsdag aften og fortæller om mange makreller. Søren Mose fortæller “Der var rigtig mange makreller,men de var mindre end de plejer at være. Vi startede lidt nord for molen, og ud i ca 10 m vand, men det var mindre fisk hele vejen ud. Der var 4 pæne fisk imellem, dem fangede jeg på blinket hver gang, jeg tror de store fisk stod nede ved bunden, men riggen nåede ikke at synke mere end en meter eller to så var der fuld hus”.

Makrellerne er normalt ikke svære at fange. Der kan dog være enkelte dage hvor de er forsigtige, eller hvor de står langt fra molerne, dette er der dog også råd for. Disse dage overskygges totalt af de dage, hvor makrellerne bare vil fanges. Udstyret med spand og mellemsvært grej, alt efter den ønskede fangstmåde, er man godt på vej til den første spandfuld makreller.

Vejret de melder de næste mange dage gør også at tiltroen til et makrel mekka stiger. De første dage her er vinden lidt frisk fra vest, men drejer som om på øst efter weekenden, og her skal den blive de mange næste dage, kombineret med den stabil varme luft er odd’s helt i top for en fuld spand.

Fiskeriet plejer først at begynde i juli måned hvis vejret er godt. Men en længere periode med varmt og stille vejr som vi har nu er typisk noget som sætter gang i fiskeriet, men makrellerne er så tidligt på sæsonen mindre end senere på sommeren, men de kommer her også for at æde, så det giver god mening. De fleste fisker fra molerne, men enkelte år hvor forekomsterne er store, kan makrellerne fanges helt inde i havnen og området omkring sluserne, hvor der allerede for en uges tid siden blev fanget enkelte. Mange gange fortsætter fiskeriet hele august måned.

Hvordan fanges makrellerne?

Makrellerne kan fanges på flere måder. Den traditionelle er en stang med 50-100 gr. kastevægt, et blink på 60-100 gr. og et makrelforfang. Disse forfang fås i mange typer og udførelser, vær blot sikker på at hovedlinen er rimelig kraftig, 0.40 – 0.60 mm. Så kan fiskeriet begynde. Hold øje med de andre fiskere.
De steder hvor der er flest lystfiskere og havmåger, er der som også regel fisk.
Man kaster blot sit forfang ud, og spinner det langsomt ind igen.

Vær opmærksom på bundforholdene, da dette ellers kan koste forliste forfang. Sådan fortsætter fiskeriet indtil man har fanget det man vil eller kan. Hvis man ikke ønsker at fange alt for mange makreller kan man nøjes med at fiske med blinket, så fanger man »kun« én makrel ad gangen, og kan “strække” fiskeriet over en længere periode.

Læs artiklen: Hvordan fanger man makrel

De stille perioder

Man kan godt komme ud for perioder hvor makrellerne holder op med at bide. Dette kan enten skyldes, at de er trukket længere ud eller at de blot har flyttet plads. Hold øje med springende småfisk i overfladen og havmågerne, dette plejer at være et tegn på, at makrellerne jager i netop dette område., kast så efter dette område, og du har åget dine chancer betragteligt for en full-house.

 

Passivt makrelfiskeri

Hvis man hellere vil fiske med flåd er dette også en mulighed i makrelfiskeriet. Man har brug for et kraftigt flåd med 20 – 50 gr. gerne af gennemløbstypen, kroge og blylodder. Hele montagen er enkel, en stopperle, flåddet, dernæst blyet og til sidst krogen. Et godt agn til dette fiskeri er sildestykker, skåret i pæne smalle strimler og agnet et par gange hen over krog spidsen så de ikke falder af under kastet. Igen er det samme teknik som med kastegrejet Se om der er aktivitet og forsøg at fiske i dette område hvis muligt.

På varme dage hvor makrellerne står længere ude er fiskeri med flåd et godt alternativ. Har man et flåd med »sejl« og vinden er gunstig, så flåddet driver udad, kan man fiske rigtig langt fra land, hvis det er her makrellerne er.

Makrel fra Lystfiskerkutter / tourbåd

Tager man en tur med lystfiskerkutteren på makrelfiskeri, kan man bruge kastegrejer af typen som er beskrevet tidligere. Hvis man ikke syntes det er kraftigt nok kan der lejes kraftigere grej ombord på kutterne – forfang og blink/pirke skal man dog selv købe.

Godt fiskegrej til makrelfiskeri

Makrel fiskegrej til molefiskeri

Til molefiskeriet skal du bruge en god stabil stang med en kastevægt mellem 30-60 gr, den bør ikke være helt stiv da det vil hindre dig i lange kast. Stangen bør være mindst 9-10 fod, det gør det også nemmere at svinge en stribe makreller sikkert i land hen over sten og stensætninger. 

Du bør også have et godt stabil fastspolehjul, men en god kraftig line gerne omkring 0,35 mm. Forfanget er også vigtigt, især på de stille dage. Køb dig et lille udvalg, da bidelysten fra makrellerne kan svinge fra dag til dag. Forfangene findes i mange udførelse, farver og former. Se nedenstående link med forslag til gode forfang. Du kan bruge helt simple kastepirke blink, makrellerne bider også gerne på her, så have altid gode kroge på blinket.

Makrel fiskegrej til båden

Til båden er en kortere, og stivere stang bedre egnet, her pirkefisker man ofte. En stang på 5-7 fod er ofte fint, den kan man også bedre komme rundt på båden med. Stangen må også gerne have en højere kastevægt 50-150 gr, især hvis man fisker i strømfyldt farvand hvor der er afdrift. 

Brug gerne blank pirke/blink på 50-100 gr. Da man ofte opsøger stimerne af makreller med ekkoloddet, eller rent visuelt kan spotte aktivitet, kan man derfor oftere få full house fra båden, og det kræver mere af stangen. 

For forfang til båden gælder det samme som til molen, med at købe dig et lille udvalg, så du er dækket ind i antal, og igen kan bidelysten svinge, er det solskin, eller er det overskyet. Makrellerne er nogle lystige svende, og ikke kræsne.

Fiskestænger og fiskestangsæt til molefiskeri

Her er par gode bud på stænger til molefiskeriet – du kan bruge et af et af de fastspolehjul du har liggende i forvejen – kan der være 100-150 meter 0,35 er du godt kørende.

Fiskestang til molefiskeri

Spinnehjul til makrelfiskeri fra molen

Nedenstående et par mulige bud på gode stabile hjul til det lidt kraftigere fiskeri.

Fiskestænger og fiskestangsæt til makrelfiskeri fra båd

Makrelforfang

Her kan du se et bredt udvalg, priserne varierer, men man får her, somi mange andre forhold det man betaler for. Fladen og Søvik forfangene går man aldrig helt galt i byen med, og kvaliteten er i top. Tjek selv de enkelte forfang ud, hovedlinen må gerne være minimum 0,50 mm og tavserne minimum 0,35 – 0,40 mm

Se de bedste makrelforfang hos disse forhandlere:

Blink og pirk til makrelfiskeri

Makreller er ikke kræsne når de først er på farten og jager bytte. Så helt simple blink og små pirke er sagen. Du kan godt bruge det samme blink på molen som i båden, men bliver de for store er det noget tungt at stå med på molen. Jeg bruger selv oftest 35-40 grams kasteblink.

Her er et par gode bud på makrel blink

Køb dit makrelforfang og fiksegrej her

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Læs mere