Harpunfiskeri: Sådan går du fra lystfisker til undervandsjæger

harpunfiskeri
Artiklens indhold
inf

Hvis du er en erfaren lystfisker, så er én ting sikkert: Du har du brugt rigtig mange timer på at stå og se ud på havet. Og måske du også har drømt om at svømme side om side med de fisk, du fanger. Som undervandsjæger er det præcis dét man gør.

Til lystfiskere, der i forvejen er glade for at dykke, eller gerne vil have endnu større incitament til at blive gode til det, så kan harpunfiskeri siges at være næste level: Når du kommer under vandet, bevæger du dig nemlig på fiskens hjemmebane. Så det er udfordrende at undervandsjage, men du er også garanteret høj puls, gode oplevelser og den ultimative frihed, når du bytter fiskestangen ud med en harpun til undervandsjagt.

Hvad er harpunfiskeri?

Først og fremmest skal vi have på det rene, hvad harpunfiskeri er: At fange fisk undervands med en harpun. Så i stedet for at stå sikkert på havnekanten med en fiskestang i hånden, skal du altså dykke med en harpun.

Harpunfiskeri er et fantastisk møde med havet, hvor du samtidig har mulighed for at føle dig helt fri og til stede. Samtidig er det en skånsom form for fiskeri, fordi man selv nøje udvælger den fisk, som man gerne vil fange. Du risikerer altså ikke at fange og skade truede arter og fisk, der er for små, som man ellers kan med almindeligt lystfiskeri.

Hvordan kommer man i gang med undervandsjagt?

Undervandsjagt kræver i princippet bare en harpun, et par dykkerbriller, og at du er god til fridykning. I Danmark er farvandene dog tit kolde og grumsede, så lad os tage et kig på dét udstyr, der er godt at have, når du gerne vil i gang med uv-jagt:

  • Harpun: Harpunen er selvfølgelig det absolut vigtigste, når du vil prøve kræfter med undervandsjagt. Der findes rigtig mange modeller på markedet med forskellig længde, materiale og måder at affyre på. Læs mere her, hvor du kan finde en harpun til undervandsjagt.
  • Dykkerbriller: Hvis du gerne vil kunne fange noget under vandet, er det selvfølgelig vigtigt at kunne se. Du kan bruge dykkerbriller eller dykkermaske.
  • Snorkel: Du kan godt klare dig uden, men oplevelsen bliver meget bedre med, så du kan ligge i overfladen og få øje på dit næste bytte.
  • Finner: Jo hurtigere du kan svømme, jo nemmere kan du indhente en fisk på flugt. Her er finner et meget praktisk tilvalg.
  • Våddragt: Måske ikke nødvendigt om sommeren, men i koldere vandtemperaturer gør det altså oplevelsen meget bedre at have våddragt på. Så kan du have en behagelig kropstemperatur i længere tid og dermed få mere tid til at jage.

Desuden er der noget tilbehør, som også kan være rart at have – både for sikkerhedens skyld og for at optimere oplevelsen. Dykkerkniv, dykkerur, bøje og vægte gør det nemmere og sikrere at svømme, mens dykkerlygter kan være helt uundværlige, når sigtbarheden er lav.

Kend reglerne før du begiver dig undervands

Når du har udstyret på plads, så er du næsten klar til at begive dig afsted. Men først skal du sørge for at kende reglerne for harpunfiskeri. Harpunfiskere er en slags lystfiskere, og der gælder derfor de samme regler som for lystfiskeri.

Det vil sige du skal have fisketegn og overholde regler for fredningsbælter og -zoner, fredningstid og mindstemål på fiskene. Men er du erfaren lystfisker, har du nok allerede styr på alt dette, og ved at man heller ikke må sælge de fisk, man fanger. Dette gælder altså også for fisk fanget med harpuner.

Derudover må man kun jage med harpun om dagen og kun i saltvand. Det er også vigtigt at huske på, at harpunen er et våben. Det kræver forsigtighed. og harpunen må ikke være ladt over vandoverfladen. Desuden må man ikke købe en harpun, hvis man er under 18 år.

Harpunfiskeri er selvfølgelig en form for jagt, men det er først og fremmest dykning. Så tænk på din sikkerhed først, så du ikke kommer i problemer under vandet. Det er ikke længere tilladt at dykke med flasker, så harpunjagt skal altså foregå som fridykning. Det er derfor en rigtig god idé at være en øvet fridykker, før du begiver dig ud under vandet med en harpun.

Jagten på den gode oplevelse

Når alt dette er sagt, så er det bare med at komme ud og opleve havet på en helt ny måde. Skal du være sikker på en god oplevelse, så er uv-jagt klart sjovest, når vandet er klart og varmt. Det kan derfor være en god idé at tage dit først dyk med harpun i løbet af sommeren.

Og ellers gælder det om at finde et godt spot. Der er utallige gode steder i Danmark, der egner sig til undervandsjagt, og du kan oftest finde et område tæt på dig.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Læs mere