Fiskegrej til Put and take – Hvilket put and take grej?

fiskegrej til put and take
Artiklens indhold
inf

Hvilket fiskegrej skal man bruge når man skal fiske i put and take?
Tusindevis af danskere gæster hvert år de lokale put and take søer, og deres grejkasser boomer måske ikke af det nyeste topmoderne grej eller af avancerede opsætninger til fiskeri i put and take.

Det behøves heller ikke være det dyreste udstyr eller det nyeste grej, selvom det er rart. Fisker man 3-4 gange om året er det nok ikke stangsættet til 4000kr, der lokker.

Denne artikel beskriver hvilket fiskegrej, der egner sig til put and take fiskeri.

INDHOLDSFORTEGNELSE

Hvilken fiskestang til put and take

Put and take søer er ofte ikke kæmpe store og min erfaring er klart, at de fleste fisk hugger inden for de sidste 3-4 meter fra bredden. Ikke sagt at længere kast ikke kan blive nødvendigt. 

Dette betyder, at du ikke behøves en kastekanon af en fiskestang. Flere og flere søer udsætter store fisk, men de fleste er omkring 1,5-2kilo. Disse fisk kan bestemt være hårdt fightende, så er du ny skal du nok ikke gå efter en UL fiskestang. 

Ordbog: Hvad er en fiskestang?

Fiskestænger

Du skal tage stilling til, hvordan du vil fiske.

Vil du fiske med bombarda og powerbait, kræver dette en længere fiskestang, fordi du skal kunne svinge de lange forfang ud i søen.

Gå efter en bombarda fiskestang på mellem 9-12 fod, med en kastevægt mellem 5 – 25gram. Jo længere, jo nemmere at kaste med, når det kommer til fiskeri med bombarda.

Vil du fiske med en almindelig prop eller et bundrig, så kan du sagtens nøjes med en fiskestang mellem 7-8 fod og en kastevægt på 5-20gram.

TIP: Jo højere kastevægt på fiskestangen, jo mindre føling har du.

Vil du gerne fiske aktivt kan dette godt lade sig gøre med den samme fiskestang, som du bruger til fiskeri med prop. Jeg vil dog stærkt anbefale, at du køber dig en decideret spinnestang.

En god allround spinnestang til put and take fiskeri kunne være fra 7-8 fod og en max kastevægt fra 3-15gram. Den kan også bruges til let fiskeri med flåd eller bundrig, men pas på med at belaste den for meget.

 

Fiskehjul

Det rigtige fiskehjul til put and take

I princippet kan de fleste fiskehjul anvendes til put and take fiskeri, men vil du have det optimale ud af din fisketur, så find et fiskehjul som passer til fiskeri.

De to mest anvendte slags fiskehjul er dem man kalder for fastspolehjul. Det er dem, hvor spolen sidder foran. Det kan være forskelligt, hvor bremsen sidder på et fastspolehjul. Jeg er fortaler af, at man vælger en med frontbremse, som sidder på spolen. Andre kan godt lige de fiskehjul, der har bagbremse. 

Bagbremse er nok også nemmere at styre, men fiskehjul med frontbremse er ofte stærkere og glider mere nemt. Det betyder, at risikoen for linebrud reduceres.

Fiskehjul til put and take behøves ikke koste en bondegård og du kommer langt for 500-600kr. En god størrelse fiskehjul til put and take er omkring størrelse 2000- 2500 og størrelse 1500 til det lette fiskeri.

Fiskeline til dit fiskehjul

Fiskelinen er noget at det vigtigste til dit fiskeri. Det er trods alt den del, der skal i vandet og er synlig for fiskene. Fisker du med en for tyk en line bliver fiskene måske skræmt væk. Det er også svært at kaste ud med en tyk fiskeline. Jo tyndere linen er jo nemmere bliver det at kaste ud.

Fiskeline

Hvilke fiskeliner skal jeg så bruge?

Vil du fiske aktivt med spinner eller lignede er fletline en klar fordel. Lav tykkelse og høj brudstyrke er en god fordel til spinnefiskeri. Brug gerne en fletline mellem 0,10 – 0,14mm.

Gå gerne efter en fletline med 4 tråde eller mere og gerne en som er rund. En flad fletline kan godt larme når du spinner den ind. Spørg din lokale grejbutik, hvis du er i tvivl.

TIP: Bind et stykke forfang sammen med din fletline. Til spinnefiskeri vælg 1m flourcarbon i min 0,25mm, så fiskene ikke kan se din fletline, hvis du fisker i klart vand.

Til fiskeri med prop eller bombarda kan en nylonline være rigtig god at starte med. En nylonline er mere elastisk og tilgiver nemmere kastefejl.

Vil du fiske med nylonline i put and take, så find en mellem 0,20 -0,25mm.

TIP: Det er ikke kun fiskelinen, som skal holde fisken. Husk at indstille din bremse på dit fiskehjul! Den skal kunne give sig før linen springer.

Hvilket endegrej kan man bruge til put and take

Det allervigtigste i dit fiskeri er selvfølgelig endegrejet. Jeg har før observeret folk stå med fladfiske forfang og endda set nogle som fisker passivt med en prop og en spinner eller wobler, som madding. Det ville kræve et mirakel hvis man skulle opnå at fange en fisk på denne måde. Her kommer der en guide til, hvad du bør fiske med i din put and take sø.

Skal du fiske med prop, så gå efter et bobleflåd. Flådet kan fyldes med vand og du sparer en del på vægtlodderne. Desuden er et bobleflåd nemt at kaste med. Køb de mindste du overhovedet kan finde.

Er du nybegynder og vil fiske med bombarda, så køb dem der flyder og vejer mellem 10-15gram.

Sørg altid for at have en spidstang, kniv/lommekniv, splithagl, vægt lodder, svirvler og kroge med i grejkassen.

Fiskeri med blink er en klassiker og kan være meget effektivt. Det er nemt at fiske med blink, da det blot kræver, at man kan kaste ud og hale ind igen.

Gå efter blink der vejer under 10gram, da det ellers bliver for tungt til put and take fiskeri. Køb gerne nogle i forskellige størrelser og farver.

Læs også artiklen: De 10 bedste Micro Blink

Ordbog: Hvad er Blink?

gennemløber

Fiskeri med Gennemløber

Det kræver måske lidt mere at rigge en gennemløber op end at fiske med blink. Fiskeri med gennemløber kan dog være yderst givende i de kolde måneder. Den brede bæreflade tillader langsomt fiskeri, som put and take ørred elsker.

En gennemløber er en form for blink, hvor der er hul hele vejen igennem. Man fører linen igennem hullet og binder en springring på, hvor der sidder en trekrog. 

Når fisken så bider på, glider gennemløberen op ad linen, og du har fuldt kontakt til fisken. Springringen gør det svært for fisken at vriste sig fri.

Spinner til fiskeri i put and take

Vil du fiske med en spinner, så køb dem fra størrelse 1,2 og 3. Størrelse 2 og 3 er de mest anvendte til put and take fiskeri.

Når du spinner ind skal du kunne mærke vibrationerne i stangspidsen fra spinneren. Det betyder nemlig, at spinnerbladet roterer, som det skal.

Wobler

Fiskeri med wobler kan være super sjovt. Brug ikke woblere over 7cm og vælg gerne dem, der flyder. Det gode ved fiskeri med wobler er, at de sjældent sidder fast i bunden. 

Et minus kunne være, at de er lette og lidt svære at kaste med.

gummidyr

Jig og gummidyr

Fiskeri med gummidyr i put and take, er nærmest en hel verden for sig selv. Der findes utallige former og metoder. Du kan fiske med jig direkte på krogen efter bombarda eller prop. Du kan også fiske den efter glasflåd eller bare med et cheburashka tungstenshoved.

De mest kendte jigs er powergrups, som har en curltail hale. Noget nyt er dog kommet til Danmark nemlig Rib-tails, som er små ormelignene gummidyr, der næsten kan fiskes på alle måder – lige fra
passiv med prop til fiskeri med fluestangen.

PowerBait

Fiskeri med powerbait i put and take

Fiskeri med powerbait er nok noget af det mest anvendte, når det kommer til put and take fiskeri. Fiskeri med powerbait er nemlig super nemt, oftest meget effektivt og kræver ikke så meget teknik. Powerbait kommer i mange forskellige farver og dufte. Især de bøtter med hvidløg eller ost er super effektivt, og med dem kan alle kan fange fisk. Du kan fiske med powerbait efter bombarda, prop, uni-rigget eller på et simpelt bundrig. Det er vigtigt at anvende små enkeltkroge eller trekroge. Rul din powerbait sammen i en kugle og pres krogen ind i midten.

Rul der efter powerbaiten forsigtigt i hånden til den tager form, som en konisk pølse. Giv powerbaiten et lille knæk i enden. Det betyder, at den vil rotere under vandet ved indspinning.

TIP: Kast forsigtigt når du fisker med powerbait. Lav små bløde kast. Brug aldrig de kroge med fjeder på da de er tunge, og din powerbait vil synke til bunden, hvis du fisker med bundrig.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Læs mere