Gensynet med kysten – Kystfiskeri når det er bedst!

kystfiskeri
Artiklens indhold
inf

Min første havørred i 8 år

Læs tabellen og hop i bilen

Det er lørdag og jeg har fri. Solen skinner, og i min tabel står der ”28. marts – 15:5 – 0.14”. Det giver mening for mig, fordi jeg netop har lært, at læse en tidevandstabel. Dét det betyder er, at højvande er klokken 15:15, og at vandstanden er 14 centimeter over middelvandstand. Altså, højvande er kvart over tre.

Lavvande hedder ebbe og højvande hedder flod, og det er her mange mener man fanger flest havørreder. Flere erfarne lystfiskere har fortalt mig, at man fanger flest fisk ved at påbegynde fiskeriet et par timer før flod, og så fiske til et par timer efter.

Dette råd fulgte jeg i dag, og stod klar i mine waders klokken 13:02, og cirka 20 minutter senere stod jeg i vand til låret, lige dér i Horsens Fjord. Mine waders havde ikke set saltvand i cirka otte år, så det var på høje tide at der skulle jages havørreder igen.

—>Se lystfiskerguidens tidevandstabel her

fiskeri på kysten

Vakte minder

Sidst jeg havde jagtet havørreder skete der to ting jeg altid vil huske meget klart. Jeg snublede fordi mine fødder sad fast i noget mudderbund som jeg aldrig havde oplevet før, og jeg fangede 4 havørreder på 5 kast. Vel var det undermålere, og jeg overlevede forskrækkelsen, men det var en stor dag for mig. Dog gik tiden, og jeg opdagede gedderne og aborrerne, så havørrederne gjorde jeg ikke et stort nummer ud af.

En dag i marts så jeg et billede af en vanvittigt flot havørred på Facebook, og vakte min lyst til at genoptage jagten på havørreden. ’Jamen du ved godt der er 25 timer mellem hver havørred, ikke?’ lød min underbevidste tvivl og skepsis, men jeg tog alligevel afsted. Jeg pakkede en 9 fod stang, mit størrelse 4000 spinnehjul og en æske blink og kørte mod kysten. Charmen ved at bo i Midtjylland er, at man har tid til, mentalt, at planlægge sin fisketur, mens man sidder i bilen i en times tid, på vej til kysten.

Finde dit fiskegrej til din havørredtur:

––>Køb Fiskegrej hos Korsholm her

––>Køb Grej hos Lystfisk.dk her

––>Køb Billig fiskegrej hos fiskegrej.dk her

 

havørred fiskerikysten

 

–>Hos Korsholm har de et stort udvalg af havørred grej

Det første kast i otte år

Klokken cirka 13:25 tager jeg mit første kast. ’Husk at fiske i en vifte, og husk at tage dit første kast før du går i vandet’ fortalte jeg mig selv. De mange timers læsning og YouTube videoer havde sat sig fast, og kastene startede langs kysten til venstre, så lidt skråt udad, så lige ud, og så på samme måde til højre… og SÅ var det tid til at stikke poterne i fjorden. Det var helt vildt fedt. Hold kæft hvor var det fedt. Spritklart vand, muslinger, tang, søstjerner, vandmænd… Et vildt fedt gensyn.

Jeg fiskede langs kysten i en times tid, og glemte faktisk alt om tid og sted. Ingen musik i ørene, ingen tanker af nævneværdig værdi, og ingen hast. Man kan ikke fiske hurtigt, for det tager den tid det tager.

 

bundbid

Bundbiddet der trak line af

Efter en god times fiskeri og rigtig, rigtig mange kast fik jeg endelig bid. Eller rettere, jeg troede jeg fik bid, for det var tang. Bundbid, øv! Jeg havde, uden helt at være klar over det, bevæget mig ind over et bælte med blæretang. Det er ret genstridigt, og det kan være svært at løsne sin trekrog på afstand.
Jeg tog et ekstra langt kast, og nu fik jeg bundbid allerede i nedslaget, men der var noget anderledes nu, for der blev hevet i min line, og der blev faktisk hevet en lille smule line af hjulet, og det kunne kun betyde én ting – FISK!

Jeg jublede højlydt, og jeg har nok lydt sjovt, for jeg er sikker på jeg råbte lidt højt. Nærmest overdøvet af min jublen, kunne man køre de små forsigtige ”kling kling kling” fra spolen der gav lidt line fra sig. For enden af linen sad en tobisimitation, og for enden af den sad en flot blank havørred på lige omkring 40 centimeter. Den blev hurtigt vendt og drejet, observeret og fotograferet, og så genudsat.

Det blev kun til den ene fisk på turen, men det var det hele værd. Jeg var hooked igen, og jeg var sådan ”rigtig” hooked. Det er blevet til 7 ture siden da, og i alt syv havørreder og to store hornfisk, hver på omkring 70 centimeter. Jeg kan igen kalde mig selv ’havørredfisker’, og jeg er vild med den type fiskeri.

 

havørred fangstfoto

“Nice to have” og “need to have”

Du kan nemt komme i gang med at fiske efter havørreder. Du skal egentlig kun bruge et statstegn, en stang og et hjul, og så noget at binde i enden af linen. Du kan fiske havørreder i kondisko fra molen, eller du kan stå på stranden. Det er virkelig ikke ret svært eller krævende at komme i gang… men kan du fange noget? Det er et spørgsmål om held og evner, i et blandingsforhold jeg ikke kan blive helt klog på.

På min første tur havde jeg waist waders på, og en rygsæk med madpakke, vand og kaffe, blink og net på ryggen. Dét jeg fik ud af den oppakning var ondt i ryggen og alt for meget vand i mine waders. Jeg har siden investeret i et par waders der går helt op til brystet samt en kort vadejakke med gode store lommer, og det virker bare for mig.
Min nye mundering giver mig mulighed for at vade længere ud, selvom det måske ikke altid er nødvendigt, og de store lommer gør at jeg ikke behøver rygsækken. Kniv, krogløser, forfangsline og et lille krogsortiment i venstre brystlomme, og så en stor æske med woblere i højre lomme. Nettet er monteret på ryggen med en magnet, så jeg har egentlig ikke andet med, end det jeg kan have på min person.

Du behøver ikke investere en årsløn i ”nice to have” sager, men du finder hurtigt ud af hvad der giver rigtig god mening for dig, og de ting kan du roligt betragte som ”need to have”, for de gør det nemmere og sjovere at komme afsted.

–>Se den store Rygeovns Guide

 

havørred fangstnet

Prikker eller næb?

Uanset om du drømmer om havørredens smukke prikker eller hornfiskens karakteristiske næb, så kan du roligt tage på fisketur i morgen, for det er nu det sker. Lystfiskerguidens fiskekalender fortæller os, at hornfisken er på besøg i maj, juni og juli, og at det bedste fiskeri foregår i juni måned. Havørreden får du svært ved at fange lige omkring jul, men ellers kan den fanges hele året, hvis altså du finder den. Hvor meget vandstanden har at sige, det er der mange forskellige meninger om, men jeg mene man fanger flest fisk med en line i vandet, uanset vandstand.

Jeg håber du læser denne artikel, og opdager eller genfinder glæden ved roen, naturen og fiskeriet på kysten. På biblioteket kan du finde mange bøger og fiskeblade med artikler om havørredfiskeriet, og på Facebook findes der utallige spændende grupper. Jeg er sikker på du finder en gruppe du synes om, og i den grupper finder du med garanti svar på alle dine spørgsmål.

 

Bjarkes foretrukne fiskegrej til fiskeri efter havørrederne

Fiskegrej er meget ligesom film, musik eller biler. På papiret kan to stykker fiskegrej løse samme opgave og gøre akkurat det samme, men der kan være ubeskriveligt stor forskel på hvordan grejet opfører sig.
Valg af stang og hjul er et kapitel helt for sig, så derfor fokuserer jeg på endegrejet… altså den sidste meter, som nogle kalder det.

Hovedlinen

Vi starter ved hovedlinen, som for mit vedkommende er en 0.10 til 0.14 fletline i hvid eller meget lys grøn, og her finder vi et stykke fluorocarbon. Jeg bruger forfang af fluorocarbon af vane, og jeg bruger typisk 0.35-0.40, som jeg, med lidt snilde, kan forbinde med en uni-til-uni knude.

––>Køb fletline her

Blink & Agn til havørred fiskeri

Fisker jeg med almindelige blink, så følger jeg op med en hægtesvirvel som vægtmæssigt passer til dagens fiskeri. Oftest vælger jeg en spinkel model med en brudstyrke på omkring 4 kilo, og helst i en mørk nuance. Jeg tror ikke farven er vigtig, men det handler om tillid, erfaringer og præferencer.

Nu er vi kommet til agnen, og i jagten på havørreder bruger jeg oftest blink. Der findes forskellige længder, vægte, udformninger og farver. Nogle blink er lange og smalle, og andre er nærmest helt ovale. Nogle blink er med fastmonterede kroge og andre er af gennemløbertypen, hvor man fører linen gennem blinket og så monterer en enkelt- eller trekrog for enden… og her findes der to lejre, så prøv dig frem, og find ud af hvad du synes kroger bedst. Jeg har fanget både hornfisk og havørreder på begge dele.

––>Køb Blink her

Jeg har købt mange blink og spinnere som alle er endt i en skuffe eller røget afsted i en byttehandel, fordi jeg ikke kunne li’ deres gang i vandet. Hvis et stykke grej opfører sig markant anderledes end du synes det burde, så tror jeg ikke på det får fisketid. Find derfor altid noget grej du synes rigtig godt om, og så tag udgangspunkt i det når du køber nyt.
For ikke at fylde en rygsæk på hver tur, så find 5-10 blink du tror på, og sørg for de repræsenterer begge ender af skalaen, på både størrelse og farve. Hav altid et naturtro blink med, men også et meget mørkt og et lyst et med. Hav et par lange slanke modeller med, men også et par lilleputter på 6-10 gram. Nogle dage er nemme, hvor alle fiskene bider på nærmest hvad som helst, men andre dage kan du fiske dig gennem hele din blinksamling, og først finde det der virker helt til sidst.

Min grejæske består af en håndfuld blink jeg kender og stoler på, og så cirka lige så mange blink som jeg ved andre har haft held med, men som jeg ikke synes er lækre.
Opbyg din egen samling, og prøv dig frem på hver tur, og så er jeg sikker på du finder det helt rigtige blink til hver enkelt tur.

Knæk og bræk – Vi ses på kysten!

Her kan du finde grej til din havørred tur:

––>Køb Fiskegrej hos Korsholm her

––>Køb Grej hos Lystfisk.dk her

––>Køb Billig fiskegrej hos fiskegrej.dk her

 

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Læs mere