Havørreden får det bedre i Skjern Å

Skjern Å Havørred fiskeri
Artiklens indhold
inf

Ringkøbing-Skjern Kommune afsluttede kort før jul første del af et vandløbsprojekt omkring Odderskjær i nærheden af Borrislejren, som skal give havørreden bedre betingelser.

En ny faunapassage i Kærbækken nær Borris er kort før jul blevet til og har åbnet op til mange kilometer vandløb, som ikke tidligere har været tilgængelige. Optrækkende fisk har derfor ikke haft mulighed for at komme videre mod gyde- og yngelvækstområder. Før nu. 

Spærringen har været udpeget i Statens Vandplansområde med et krav om, at noget skulle gøres. Det har været flere år undervejs og er altså nu blevet realiseret med håbet og målet om at give havørreden bedre betingelser i åen, skriver Dagbladet Ringkøbing-Skjern. 

– Kærbækken vil give et godt bidrag til den samlede havørredproduktion i Skjern Å. Vi håber på, at ørrederne får mere fodfæste i å-systemet, forklarer kommunens ingeniør på området, Per Søby Jensen. 

Kommunen trækker på erfaring

Kommunen har nu, med erfaring fra andre omløb i kommunen, etableret et cirka 100 meter langt omløb rundt om Odderskjær-søen, så det er muligt for fiskene at svømme udenom opstemningen. Omløbet er desuden lavet, så der både er opstrøms- og nedstrømspassage.  

Næste etape i projektet i Kærbækken er okkeren, som i løbet af vinteren skal måles og registreres. Derudover vil kommunen lave en okkerrensning i bassiner i Borrislejren, hvor okkeren kommer fra. 

– Det er fint at lave fiskepassager, men det nytter ikke, hvis vandkvaliteten er dårlig, forklarer Per Søby Jensen. 

Projektet har kostet staten 300.000 kroner og er udført i samarbejde med lodsejer Gunnar Kruchov Iversen, der har lagt jord til omløbet samt lodsejer Villy Lundsgaard, der ejer Odderskjær-søen. 

Villy Lundsgaard ser frem til at få rent vand i sin sø og at slippe for aflejringer, der skal renses hvert syvende år, som hidtil har været tilfældet. 

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Læs mere