Guide: Sådan vedligeholder du din båd

vedligehold båd
Artiklens indhold
inf

Dette indhold er sponsoreret

Hvis du er bådejer, så ved du udmærket godt, at båden kræver tid, opmærksomhed og ikke mindst vedligeholdelse. Båden skal nemlig være i topform til sejlsæsonenens start, som du glæder dig til, lige så snart sæsonen slutter. Når båden er taget op af vandet i slutningen af sæsonen, kan det for nogen være fristende bare at lade båden passe sig selv, indtil den skal i vandet igen. Det er tværtimod vigtigt, at du som bådejer bruger vintersæsonen og bådens tid på land effektivt, så du her kan få styr på alt det praktiske og nødvendige. Uanset om du ved det meste om klargøring af båd, eller om du derimod har andre til at hjælpe dig med udbedringerne, så kommer man hurtigt til at glemme nogle af de væsentligste råd undervejs. For din egen skyld er det vigtigt, at du som indledende manøvre gennemgår, hvad der skal udbedres på båden, samt hvordan du kommer bedst afsted med processen. Herunder får du nogle af de vigtigste huskeregler, når du vedligeholder din båd. 

 

Grejet skal være i orden

Når du er blevet bevidst om, hvad der skal have særlig vedligeholdelse eller udbedring på din båd, skal du som det næste have styr på, hvilket værktøj og hvilke materialer, du har brug for til processen. Hvis din båd eksempelvis trænger til en slibning, pudsning eller polering, så skal du først og fremmest anskaffe de nødvendige remedier. Hvis du ikke ejer dem selv, kan du måske alliere dig med en, du kan låne maskinerne og værktøjet af, hvis ikke du ønsker at investere i dit eget enten nyt eller brugt. Når du har renset overfladen af, skal båden som regel tilføres nye lag af olie, lak eller maling, og både under omgangen af ny påførelse af produkter og under afslibningen, er det yderst vigtigt at beskytte dig selv mod arbejdsskader. Her bør du anskaffe og påføre dig personlige værnemidler såsom beskyttelsesdragt, maske og beskyttelsesbriller, så du ikke risikerer at indånde de giftige kemikalier og ej heller får dem på huden eller i øjnene. 

Indvendig affugtning 

Når du er kommet til den indvendige vedligeholdelse af din båd, er der et første råd, som du vil have gavn af at følge. I en båd kan det ikke undgås, at der kommer vand eller kondens ind i selve kahytten eller førerhuset, og derfor er det en god idé at måle luftfugtigheden for at få en status på, om der skal gøres noget ved dette. Fugt kan nemlig skade båden og dens inventar, hvis fugtigheden er for høj, og du vil naturligvis også helst undgå at dit måleudstyr og bådens kabler ikke går til, fordi det angribes af fugt. Særligt hvis der er en stor mængde af træværk på indvendige side af både, eller hvis bådens møblering er betrukket med tekstiler, kan fugten medføre uheldige skader herpå. Hvis fugtigheden er et problem, bør dette løses ved hjælp af en fugtfjerner eller en decideret affugter afhængigt af omfanget. 

 

Beskyttelse i vind og vejr

Det danske klima er hårdt ved din båd og dit bådudstyr, og siden de fleste danskere har deres båd til at stå uden for – selvsagt når den er i vandet, men også når den er på land – så er det vigtigt at værne om båden med det rette udendørs udstyr. Særligt når du har brugt tid og ressourcer på at klargøre og vedligeholde båden i løbet af vinteren. Ligesom du måske har et dækken eller beslag til at lægge over din Webergrill på terrassen i de kolde vintermåneder, vil din båd også have gavn af at få et båddækken eller en bådpresenning hen over sig. Et dækken eller en stærk presenning over din båd tager størstedelen af nedbøren, samtidig med at det mindsker de frostskader, der desværre har det med at angribe maling eller anden overfladebehandling på båden i løbet af vinteren.   

 

Dybdegående research 

Det er godt, at du tager dig tid til at læse med her, når det handler om gode råd til vedligeholdelse af din båd. Herudover har du rig mulighed for at søge mere viden om vedligeholdelse af din båd igennem bøger, internetsider, blogs, kurser og ikke mindst ved at sparre med erfarne sejlere og bådejere. Ofte kender de erfarne på området til en række personlige tips og tricks, som ikke er officielt kendte, men som virker år efter år. Desuden møder man ofte her mennesker, der nærer samme passion som sig selv, og du vil garanteret få øjnene op for, hvor solidt etableret sejlads som livsstil er i Danmark. De to sidste – og måske allervigtigste – huskeregler for dig med båd er, at sejlads for det første og med god grund kan siges at være en helårsbeskæftigelse, og for det andet skal du som bådejer huske at nyde din båd til fulde imens du stadig kan.

 

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Læs mere